Det er bestemt en ambitiøs klimaaftale, som er blevet underskrevet i FN’s hovedkvarter i New York.
Og den vil efter alt at dømme føre til endnu større efterspørgsel efter danske vindmøller og biogasanlæg.
Det er meldingen fra Troels Ranis, branchedirektør hos DI Energi.
- Vi kommer forhåbentlig til at mærke aftalen i form af stigende eksport af dansk energiteknologi. Det bliver dog ikke uden bump på vejen, og konkurrencen vil blive hårdere. Men jeg er ret fortrøstningsfuld, hvad angår fremtiden, siger han og fortsætter:
- Men vi skal nøje se efter, hvor vores markeder og muligheder er.
Flere klimaorganisationer mener dog, at EU er blevet for passiv på klimaområdet, og det kan skade aftalens målsætninger på sigt.
Troels Ranis mener dog, at der er lagt ”en ambitiøs kurs”, hvilket ikke mindst skyldes EU’s klimapolitik.
- Vi er længe gået forrest, siger han og understreger, at en politisk aftale ikke er nok, hvis de fossile brændsler skal udskiftes med vedvarende energi.
- Processen er også drevet af markederne. Vi ser nu, at priserne på vedvarende energi falder med en enorm hastighed, og det betyder, at de bliver mere konkurrencedygtige over for konventionelle energiformer. Det træk bliver helt afgørende for den vækst, vi ser i fremtiden.
Så meget tjener vi på energiteknologien:
- •
I 2014 blev der ifølge tal fra DI eksporteret dansk energiteknologi for 74,4 milliarder kroner, og branchen står for 12 procent af den samlede danske vareeksport.
- •
Den grønne energiteknologi stod for 43,6 milliarder kroner, hvilket var en stigning på 15,4 procent i forhold til 2013.
- •
Det er især grøn energiteknologi, der er bud efter, og en DI-prognose har tidligere vist, at eksporten af danske energi- og klimaløsninger kan stige med godt 60 milliarder kroner i 2030.