DF: Erhvervslivet skal også bidrage til afskaffelsen af PSO

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, mener ikke, at skatteborgerne skal trække hele læsset ved afskaffelsen af PSO-afgiften.

- Vi så gerne, at det ikke var forbrugerne, der kom til at betale hele den regning, som der er lagt op, siger Dennis Flydtkjær (DF). (Foto: © DR Nyheder)

Regering har onsdag fremlagt et udspil, hvor hullet efter denne såkaldte PSO-afgift skal udfyldes med højere skatter.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, ser gode takter i forslaget, men frygter, at det kommer til at betyde, at skatteborgerne skal betale hele gildet efter den nu droppede afgift.

- Jeg synes, det er et udmærket udspil, men vi så gerne, at det ikke var forbrugerne, der kom til at betale hele den regning, som der er lagt op, siger han.

Helt konkret går Venstre-regeringens udspil ud på, at bundskatten hæves og danskernes personfradrag fra 2017 til 2021 beskæres for at finansiere afskaffelsen af afgiften.

Regeringen vil desuden droppe opstilling af kystnære havvindmøller og skære grønne tilskudsordninger. Men Dansk Folkeparti vil have erhvervslivet til at bidrage mere til afskaffelsen.

- Vi synes kun, det er rimeligt, at man også får erhvervslivet til at betale deres forholdsmæssige del af den her PSO-regning, siger han.

Partiet vil dog ikke ind på, hvilke konkrete tiltag man forventer at kunne bringe i spil for at øge erhvervslivets bidrag.

- Det er for tidligt at sige nu, hvad det er for konkrete finansieringstiltag, der skal til for at bringe erhvervslivets bidrag på bordet. Vores udgangspunkt er bare, at vi først og fremmest skal have bragt regningen ned, siger Dennis Flydtkjær.

Sagen kort:

  • PSO opkræves som en afgift på forbrugernes elregning og står for Public Service Obligation - eller på dansk offentlig serviceforpligtelse.

  • Pengene finansierer grønne initiativer som vindkraft og solceller, og afgiften prissættes fire gange om året af Energinet.dk.

  • Afgiften er skruet sådan sammen, at hvis elprisen falder to øre, stiger PSO'en med én øre. Stiger elprisen, falder PSO-bidraget.

  • EU-Kommissionen har i flere år påpeget det, der opfattes som et misforhold mellem danske og udenlandske elproducenter.

  • Ifølge EU-Kommissionen er PSO-afgiften traktatstridig, fordi den også bliver pålagt udenlandske selskaber, som ikke nyder godt af støtten til grøn omstilling i Danmark.

  • Derfor er det besluttet, at regeringen skal have erstattet PSO-afgiften inden 1. januar 2017.

  • De samlede indtægter fra den grønne PSO-afgift forventes i tiårsperioden fra 2016 til 2025 at lande på 69,2 milliarder kroner.

  • Det er knap 16 milliarder højere end forventet i perioden fra 2016 til 2020 på grund af lavere elpriser.

  • PSO-afgiften blev oprindeligt indført i 1998 og har eksisteret i sin nuværende form siden 2005. Kilde: Ritzau, Energistyrelsen, Berlingske, Børsen.