Der venter en voldsom vigtig opgave med at få budt de evakuerede personer, der i morges landede i København, fra Afghanistan ordentligt velkommen i Danmark.
De flygtede i al hast ud af landet, og dermed skal de have tilbudt krisehjælp, tryghed og en varm seng at sove i.
Sådan lyder det fra Røde Kors, der står for driften af de danske modtagecentre.
- Der vil formentlig være børn, som har været igennem nogle meget traumatiserende oplevelser, som de skal have mulighed for at bearbejde, fortæller generalsekretær Anders Ladekarl.
Hør Anders Ladekarl fortælle her:
Han tilføjer, at man på forhånd ikke vidste med sikkerhed, hvem der ville være med flyet, så derfor har man forsøgt at forberede sig bredt.
- Der er formentlig voksne, som er meget trætte. Vi ved ikke, hvad de har haft lejlighed til at bringe med sig. Vi skal også sørge for, at der er skiftetøj og bleer, så der er alt det, der skal til, så man kan begynde at leve et liv igen. Vi skal sørge for, at de føler sig velkomne her i Danmark, siger han.
Primært lokalt ansatte og tolke med familier
Det var klokken 07.48, at SAS-flyet SK6902 landede i Københavns Lufthavn i Kastrup. Det kom fra Dubai, hvor det i nat lettede med de i alt 84 personer.
Ifølge Udenrigsministeriet er der primært tale om lokalt ansatte og tolke, der har arbejdet for den danske stat, samt deres nærmeste pårørende.
Det vides ikke med sikkerhed, om der var danske statsborgere om bord på flyet.
DR Nyheders reporter Elisabeth Thiis er lige nu ude i lufthavnen, og hun fortæller, at der pågår et større praktisk arbejde ved ankomsten for de 84.
Blandt andet skal de en tur forbi politiet som noget af det allerførste. Og så skal de coronatestes.
- Politiets opgave er at sørge for, at de har papirerne i orden. Det er jo gået lidt hurtigt med at komme ud af Kabul, så der er noget sagsbehandling, man skal kigge på nu.
- Først bliver de coronatestet, og så er der sundhedspersonale til stede, hvis der er nogen, der har brug for hjælp. Det samme er krisepsykologer, hvis nogen har akut behov for hjælp, siger hun.
Sådan så det ud, da flyet landede i morges:
Elisabeth Thiis fortæller, at passagerne er ankommet i den særlige Vilhelm Lauritzen-terminal i lufthavnen, som bruges til VIP-gæster og andre, som ikke skal igennem de gængse ankomsthaller.
Det var blandt andet terminalen, som herrefodboldlandsholdet benyttede sig af, da de landede efter EM i juli.
Minister: Vi har mange års erfaring
Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) udtaler i en skriftlig kommentar, at det er essentielt, at der er ordentlige forhold, når det drejer sig om mennesker, der kommer "fra kaos og usikkerhed".
- Det handler selvfølgelig om at sikre tag over hovedet og mad. Men også om lægehjælp, psykologhjælp, og hvad der ellers er behov for.
- Både Udlændingestyrelsen og Røde Kors har mange års erfaring med at tage imod og indkvartere udlændinge. Jeg er derfor tryg ved, at vi også får håndteret denne situation godt, siger han.
Mattias Tesfaye oplyser, at de evakuerede indtil videre indkvarteres på modtagecenteret Center Sandholm, der ligger nord for København.
Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, at evakuerede fra Afghanistan, som har arbejdet for den danske stat, får et særligt, toårigt opholdsgrundlag. Regeringen fremsætter formelt lovforslaget til oktober.