Onsdag aften tog de tyske myndigheder konsekvensen af de stigende smittetal i Danmark: Nu skal rejsende fra hovedstadsområdet og Bornholm i 14 dages karantæne, hvis de rejser til Tyskland.
Den nyhed får betydning for blandt andre de danskere, der har planlagt at holde efterårsferie i Tyskland.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er ikke overrasket over tyskernes skærpede regler.
- Vi står i en situation, hvor smitten stiger, og vi må forvente, at der kommer flere restriktioner, hvis det her billede fortsætter den kommende tid, siger han til DR Nyheder.
Lige nu er det kun Region Hovedstaden, der er omfattet af de skærpede indrejseregler, men andre regioner kan blive ramt. De tyske regler gælder for regioner, der har 50 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge
Men hvordan skal du forholde dig, hvis du gerne vil til Tyskland? Vi har sammen med DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, lavet dette overblik over, hvad du skal vide om de nye regler.
Hvem gælder reglerne for?
Alle, der bor i Region Hovedstaden, er omfattet af de nye karantæneregler. Bornholm hører under Region Hovedstaden.
Borgere fra resten af landet kan rejse til Tyskland som normalt, med mindre de har haft ophold i Region Hovedstaden. Hvis du blot kører til regionen for at tage direkte videre, for eksempel med fly fra Københavns Lufthavn, tæller det ikke som ophold.
Men stopper du på en cafe på vejen, eller venter du i fem timer ved gaten, er du eksponeret og skal derfor følge karantænereglerne, lyder det fra Udenrigsministeriets Borgerservice.
Bor du uden for Region Hovedstaden, men arbejder i området, skal du også følge de skærpede regler.
Hvad er reglerne lige nu?
Indtil 1. oktober kan du slippe for at skulle i karantæne, hvis du har en negativ coronatest med til Tyskland. Den må ikke være mere end 48 timer gammel.
Flyver du til Tyskland uden at være blevet testet, kan du få en gratis lyntest i lufthavnen, når du ankommer. Så skal du dog gå i isolation, indtil du har fået et negativt svar.
Efter 1. oktober skærpes reglerne, og herefter skal du i karantæne i 14 dage. Karantænen kan dog blive ophævet efter fem dage, hvis du tager en coronatest i Tyskland, som viser sig at være negativ.
Jeg bor ikke i Region Hovedstaden, men rejser derfra. Skal jeg i karantæne?
Som udgangspunkt nej. Bor du for eksempel på Fyn, kan du sagtens flyve fra Københavns Lufthavn i Kastrup uden at skulle have taget en coronatest eller gå i isolation.
Men kombinerer du flyveturen med et ophold, gælder reglerne også for dig. Se punktet Hvad er reglerne lige nu.
Jeg bor i Region Hovedstaden, men rejser fra en anden del af landet. Gælder reglerne mig?
Reglerne knytter sig som udgangspunkt til din bopæl. Du skal altså indtil den 1. oktober fremvise en negativ coronatest, der er under 48 timer gammel eller gå i isolation i op mod 14 dage, eller indtil du er blevet testet negativ.
Kører du i bil fra hovedstadsområdet til Tyskland via Jylland, skal du hurtigst muligt kontakte de lokale sundhedsmyndigheder kaldet Gesundheitsamt. I praksis kan du altså muligvis slippe ind i landet uden at blive tjekket, men du kan meget vel blive tjekket senere, for eksempel hvis du tjekker ind på et hotel.
Hvordan tjekker de mig?
Når du ankommer til Tyskland, skal du udfylde et ankomstkort, hvor du blandt andet skal angive din adresse. DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, fortæller dog, at de digitale kort endnu ikke virker, som de skal. Så hvordan tyskerne håndterer de indrejsende fra Region Hovedstaden, indtil systemet er oppe at køre, vides ikke.
Er der nogen undtagelser for kærester, ægtefæller eller pendlere?
Nej, reglerne gælder alle.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har bestilt en rejse til Tyskland?
DR's korrespondent, Michael Reiter, anbefaler, at du venter og ser, hvordan situationen udvikler sig. Der går nemlig rygter om, at tyskerne vil rykke skærpelsen fra 1. oktober til sidst i oktober. Dels fordi mange tyskere er utilfredse med at få ødelagt deres efterårsferie i Danmark, og dels fordi der er tekniske problemer med de digitale ankomstkort. Uanset hvad skal man dog kunne fremvise en negativ coronatest.
Derudover kan du kontakte din rejsearrangør, dit flyselskab eller din rejseforsikring for at blive klogere på, hvordan du er stillet, hvis du ender med at skulle aflyse din rejse. På Forbrugerrådets hjemmeside kan du se, hvad dine rettigheder er.
Må jeg krydse Tyskland på vej til et andet land?
Ja, reglerne gælder ikke for gennemrejse.
Hvad er de øvrige restriktioner i Tyskland
Når du har udstået din karantæne i Tyskland, skal du være opmærksom på, at du i hele Tyskland skal bære mundbind i offentlig transport og i butikker.
Derudover er der forskellige restriktioner og hygiejneregler i de forskellige delstater. Der er for eksempel forskel på, hvor gamle børn skal være, før de skal bære mundbind. Du kan læse om reglerne i de forskellige delstater på den tyske regerings hjemmeside.
Det mangler vi svar på
Der er stadig usikkerheder forbundet med de nye regler og tekniske detaljer, der skal falde på plads. Her er nogle af de spørgsmål, vi endnu ikke har svar på:
Hvordan håndterer Tyskland indrejsende, indtil de digitale ankomstkort virker?
Vil Tyskland skærpe grænsekontrollen?
Vil der blive gjort undtagelser for grænsehandlen?
Opdateret: En tidligere version af denne artikel fortalte, at reglerne kun gælder dem, der har bopæl i region Hovedstaden. Udenrigsministeriet har fået præciseret, at det også gælder andre danskere, der har haft ophold i regionen.