Det kinesiske skib Yi Peng 3 har lettet anker

Skibet har ligget stille i over en måned efter mistanke om sabotage mod to undersøiske datakabler.

DR fløj i helikopter over Yi Peng 3 i torsdag. Optagelserne viser blandt andet fartøjer fra flere lande omkring det kinesiske skib.

Det kinesiske skib Yi Peng 3 er sejlet fra området i Kattegat, hvor det har ligget i flere uger, efter mistanke om sabotage mod to undersøiske kabler i midten af november.

Det bekræfter Forsvarskommandoen over for DR Nyheder.

- Forsvaret følger skibet ud af dansk farvand med relevante kapaciteter, siger presserådgiver i Forsvarskommandoen Tobias Roed Jensen.

Han kan ikke komme nærmere ind på, hvad "relevante kapaciteter" er.

På hjemmesiden Vesselfinder, som tracker skibe, kan man se, at et skib fra det danske forsvar ligger i nærheden af Yi Peng 3.

Her løber de to kabler, der er blevet beskadiget, angiveligt bevidst:

Yi Peng 3 er under mistanke for at være indblandet i kabelbruddene, fordi skibet var i området, kort før det skete.

Aflyste proviant-besøg

Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), sagde i forbindelse med undersøgelserne torsdag, at forventningen var, at skibet kunne sejle mod sin destination, når mødet og de dertilhørende undersøgelser på skibet var afsluttet.

Men Yi Peng 3 skulle egentlig have modtaget 4,5 ton mad og drikke i morgen, så skibet kunne være forsynet til turen videre.

Dansk Offshore Transport, der indtil for få minutter siden skulle have sejret provianten ud til skibet, bekræfter overfor DR Nyheder, at leveringen pludselig er blevet aflyst.

Det er ifølge redder og daglig leder af rederiet meget usædvanligt, at skibet ikke ventede en dag for at få maden med.

- Jeg ved ikke, hvorfor den pludselig har lettet anker og sejlet. De havde afgivet en ordre, der så pludselig er blevet afbestilt, siger han til DR Nyheder.

Danmark og andre lande var ombord torsdag

I torsdags var repræsentanter fra Sverige, Finland, Tyskland, Litauen og Danmark ombord på skibet sammen med kinesiske myndigheder. Sidstnævnte stod for en undersøgelse af skibet.

Danmark fungerede som facilitator for besøget, og de fire andre lande er berørte parter i de nylige brud på to datakabler, der ligger mellem landene. De var i udgangspunktet kun budt med til at observere undersøgelserne.

Sverige fik dog lov til at tale med besætningsmedlemmer og lave nogle tekniske undersøgelser. Det fortalte stedfortrædende generaldirektør for den svenske havarikommission Jonas Bäckstrand til SVT i går.

Han sagde også, at svenskerne gjorde "betydelige" fund ombord, men ville ikke komme nærmere ind på, hvad det indebar.

Sverige er ved at efterforske årsagerne til bruddet på det 218 kilometer lange undervandskabel, der forbinder Litauen og Sverige.

Især skibets anker har vakt opsigt, fordi det var beskadiget. Noget, der kræver stor kraft at gøre. Det kan du læse mere om i denne artikel: