Det 'giver jo ingen mening', at cykelforhandleren og tøjbutikken er tvangslukket, mens Bilka sælger ud af tøj og cykler

Det er uretfærdigt, at jeg skal straffes, fordi jeg ikke hedder Bilka, siger en lille cykelforhandler.

Bo Petersen og hans cykelmekaniker holder fortsat gang i cykelværkstedet. Desværre er det bare ikke der, indtægten er for den lille forretning. Den er i cykelsalget, der er tvangslukket. (Foto: © Lykke Cykler, Lykke Cykler)

Bo Petersen sælger cykler. Det samme gør Bilka. Forskellen er bare, at Bo Petersens lille cykelforretning i Præstø på Sydsjælland skal holde lukket, mens Bilka stadig må sælge cityshoppere, racere og elcykler.

Derfor skriger Dansk Erhverv og flere små forretninger i dag på mere genåbning af detailbranchen.

For mens de fleste butikker er tvangslukket resten af vinteren, er supermarkeder og apoteker stadig åbent - så vi kan få fat i mælk, p-piller og toiletpapir.

Men det er ikke kun madvarer, man kan købe i de store supermarkeder som Bilka og Coop. I de velassorterede af slagsen kan du både købe cykler, en grill, tøj, sko, smykker, havemøbler og meget, meget andet.

Og det er unfair over for de små butikker som for eksempel Bo Petersens cykelforretning, der kun sælger de såkaldte udvalgsvarer. Det mener han i hvert fald selv.

- Man har valgt at lukke min cykelbutik og samtidig lade Bilka, Føtex, Coop Danmark og Meny sælge non-foodprodukter såsom cykler, sportstøj og bøger, samtidig med at jeg ikke må sælge en cykel fra min forretning. Det giver jo ingen mening, siger han.

- Jeg synes, det er uretfærdigt, når man lukker et samfund ned, at jeg skal straffes, fordi jeg ikke hedder Bilka. Det synes jeg ikke er i orden.

Lokale kører til Bilka i Næstved

For når Bilka i Næstved stadig har gang i cykelsalget, så regner Bo Petersen med, at alle hans potentielle kunder forlader Præstø for at handle i Bilkaen i stedet. Og det er både unfair og ulogisk, mener han.

- Det er konkurrenceforvridende, når jeg er tvangslukket af staten. Det giver jo ingen mening, at man vælger sådan en løsning. Så må man lukke non-foodafdelingerne, siger han og fortsætter:

- I forhold til smitten er det ufikst, at man tager folk her fra Sydsjælland og hiver dem til Næstved Storcenter, hvor der må være rigtig mange mennesker. I min butik kan vi på en god dag være ti i butikken.

Derfor mener cykelhandleren, at der er et sundhedsmæssigt argument i, at hans butik bør kunne holde åbent.

- Ved at monopolisere handlen i Coop og Bilka trækker man netop folk til de steder, så man bliver mange mennesker samlet. Så kan man blive smittet dér og tage smitten med tilbage til Præstø.

Bilka er ejet af Salling Group, der siger til DR, at de sagtens kan forstå, at de tvangslukkede forretningsejere er frustrerede. Spørgsmålet om, hvad der bør og ikke bør være åbent, lader virksomheden dog være op til sundhedseksperter og myndighederne at vurdere, siger Kasper Reggelsen, der er pressemedarbejder i Salling Group.

Genåbning, genåbning, genåbning

I Bo Petersens optik er der reelt to muligheder: At lukke de store supermarkeders afdelinger med alt godt til haven, hjemmet og cykelskuret eller at genåbne de andre forretninger.

Han håber - nok ikke så overraskende - på løsning nummer to.

- Jeg synes, man skal åbne de små butikker i de små byer, hvor smittespredningen vil være væsentlig mindre. At åbne min og andre små butikker vil være gavnligt for de små byer.

Et billede fra dengang Bo Petersen stadig havde grønt lys til at sælge cykler fra sin forretning.

Med den nuværende situation risikerer Bo Petersen nemlig, at han må lukke sin butik permanent.

- Indtil videre har jeg ikke tjent én krone i 2021, så jeg ved ikke, hvordan jeg skal spare op til at betale min udskudte moms. Så når vi når frem til februar 2022, tænker jeg, at butikken lukker.

Og mere fokus på genåbning af forretninger er helt på sin plads, mener Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv - for ellers kommer arbejdspladser i fare og der venter konkurser.

- Det altafgørende nu er at tale genåbning, for vi har nogle virksomheder, der styrtbløder og lider rigtig meget. De har brug for at se lys for enden af tunnelen, åbne deres forretning og få nogle penge i kassen.

- Derfor er der brug for at tale genåbning, genåbning, genåbning, siger Brian Mikkelsen.

Erhvervsorganisationens forslag lyder på, at man begynder at åbne stille og roligt op fra 1. marts, ved at man for eksempel kan booke tid til at komme forbi en bil- eller cykelforhandler.

Ejeren af Bilka melder sig i koret af organisationer, der synes, at flere butikker skal have lov til at invitere kunder fysisk inden for igen i stedet for for eksempel at lukke ned for deres egne non-foodafdelinger.

- Fokus bør være på at åbne mere op fremfor at lukke mere ned, når det er muligt, siger Kasper Reggelsen.