Flygtninge i Libanon og Jordan kan komme i særlige medborgercentre, hvor de kan få hjælp og rådgivning.
Det er Mellemfolkeligt Samvirke, der driver centrene. Her er der blandt andet forskellige workshops, hvor flygtningene kan få gode råd til, hvordan de for eksempel selv kan starte en lille virksomhed, som kan forsørge dem selv og deres familie.
Hjælpen er målrettet de flygtninge, der ikke bor i flygtningelejre, og som derfor har sværere ved at klare sig.
Der er brug for helt basale ting
Normalt giver Mellemfolkeligt Samvirke ikke konkrete pengebeløb til flygtninge, men nu gør organisationen en undtagelse.
Som del af Hjælp Nu-indsamlingen bliver der sendt beløb direkte til omkring 2200 flygtningefamilier.
- Vi må konstatere, at der er nogle flygtningefamilier, der har behov for helt basale ting som mad, medicin og varmt tøj, inden de kan blive del af vores programmer med ”uformel uddannelse" og workshops siger Morten Gøbel Poulsen.
Han er seniorkoordinator for Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde i Mellemøsten.
Nabolande er pressede i forvejen
Organisationen arbejder særligt i det nordlige Jordan og østlige Libanon. Her forsøger man blandt andet også at bygge bro mellem den lokale befolkning og de mange flygtninge.
- Der opstår hurtigt spændinger, for der i forvejen tale om to pressede lande, som har modtaget et meget stort antal flygtninge. Men de mange flygtninge, har ingen andre steder at tage hen, siger Morten Gøbel Poulsen.
Han har været i både Jordan og Libanon flere gange, og ifølge ham er situationen i området meget alvorlig.
- Det er en ufattelig katastrofe. Man har ladet krigen i Syrien køre i over fire år, og hvis der ikke snart bliver gjort noget, kommer der endnu flere flygtninge, fastslår Morten Gøbel Poulsen.