Hvis du har tørstet efter lidt positive coronanyheder siden engang først i december, så er du ikke alene. Og endelig er de her.
Det går nemlig bedre med coronaepidemien, end myndighederne og eksperterne havde frygtet. Sådan lyder det nu fra Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør på Statens Serum Institut.
- Det går godt med smitteudviklingen. Vi kan holde smitten under kontrol, selvom den bristiske variant B117 er den dominerende virus, så det er en rigtig god nyhed, siger hun.
Den britiske variant er mere smitsom end den oprindelige coronavirus. Derfor forudså eksperterne, at de få lempelser, der indtil videre er gennemført, ville give 870 indlagte med corona i midten af næste måned. Men det var altså skudt over målet.
- I forhold til de prognoser, vi har lavet, ser det faktisk ud til, at vi følger de mest optimistiske scenarier, siger hun.
Selvom der er en tydelig stigning i smitten blandt de mindste skolebørn, som har været tilbage i klasseværelserne siden den 8. februar, har det altså ikke fået den samlede smitte til at stige mærkbart.
Tyra Grove Krause mener, det kan skyldes rigtig god adfærd generelt samt en bedre smitteopsporing og en hurtig nedlukning ved lokale udbrud, som vi har set det i eksempelvis Kolding og Ishøj.
Politisk flertal for at åbne mere på mandag
Flere politikere reagerer på udmeldingen fra Seruminstituttet, som først kom i et tweet fra direktør Henrik Ullum i går aftes.
Sidst i februar lagde regeringen nemlig op til, at større elever i hele landet kan vende tilbage i skole den 15. marts, hvis ikke smitten løb løbsk.
Det ser Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, ikke nogen argumenter imod.
- Grundlaget for, at vi ikke kunne åbne mere tidligere, var jo de 870 indlagte i midten af april. Det må man forstå nu var et lidt for frygtsomt scenarium, siger han til Ritzau.
- Det får mig til at slutte, at nu må vi se at få sat gang i genåbningen. For os handler det om at få alle børn tilbage i skole, åbnet efterskoler og højskoler, og så de liberale serviceerhverv, siger han.
Også hos Enhedslisten, der normalt er til den forsigtige side, når det kommer til at løbe risici for genåbning, er der støtte til at få flere børn tilbage i skole efter Seruminstituttets udmelding.
- Vi følger smitten nøje, og positiv udvikling, der giver mulighed for at få børnene tilbage, skal vi selvfølgeligt udnytte. For det er helt afgørende at få mindsket mistrivslen, siger Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, til Ritzau.
Også De Radikale og SF har sagt, at børnene bør komme tilbage i skole fra mandag. Dermed tegner der sig et stort flertal i Folketinget for at fortsætte genåbningen.
Bør være plads til mere
Seruminstituttet advarer dog om, at vi endnu ikke har set effekten af den seneste genåbning. 1. marts fik butikker og udendørs forenings- og kulturliv lov til at åbne, mens afgangsklasser i Nordjylland kom tilbage. Bornholm er i vid udstrækning vendt tilbage til normalen.
Men derfor kan man måske godt åbne mere allerede, lyder det også fra Tyra Grove Krause.
- I og med at vi nu har en meget stærk epidemikontrol, så vil jeg tro, at der er plads til at se på yderligere åbning. Man skal bare være parat på at reagere hurtigt, hvis vi ser smittestigninger, siger hun og understreger, at det er en politisk beslutning.
Direktør for Seruminstituttet stemmer i.
- Lige nu er smittetallene nogenlunde fornuftige, og derfor mener jeg, at der vil være råderum til en forsigtig, gradvis lempelse af restriktionerne, siger Henrik Ullum.
Ekspert vil vente en uge
Viggo Andreasen er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universtiet, og han mener, man bør vente yderligere en uge for at se, hvordan smittetallene udvikler sig.
- Jeg vil mene, man skulle vente en uge længere, så man kan se, hvad vi har gjort indtil nu.
Han er en af de forskere, som rådgiver regeringen, og han har i flere omgange advaret mod kraftig smittestigning på baggrund af for høje kontakttal - altså det tal, som fortæller, hvor mange personer en smittet med corona cirka smitter videre.
Og den er også steget markant blandt de helt små børn.
- På den anden side må man sige, at vi i resten af samfundet åbenbart har været gode til at holde smitten nede. Et gæt kan være, at vi faktisk er blevet bedre til at smitteopspore og dermed er blevet bedre til at få brudt smittekæderne fra skolerne, siger han.
Seruminstituttet har dog ikke regnet på, hvor mange indlagte vi rammer midt i april med den nuværende smitteudvikling.