Det Etiske Råd: Coronapasset bør fungere som et trafiksignal

Det danske coronapassystem er ikke ideelt for ikke-digitale borgere, mens privatfølsomme oplysninger også bør skærmes, lyder det blandt andet fra Etisk Råd.

Etisk Råd ser gerne personfølsomme oplysninger erstattet med et simpelt signalsystem. (Foto: © Illustration: Morten Fogde Christensen)

Tirsdag kunne danskerne endelig tage coronapasset i brug og få klippet håret, besøge tatovøren eller måske smide sig på briksen hos massøren.

Coronapasset bliver også et vigtigt redskab, når det i den kommende tid igen bliver muligt at komme på museum eller sætte sig til rette i forårssolen og få en iskold fadøl på en fortovscafé. Eksempelvis.

Ren fryd og gammen er det dog ikke, hvis man spørger i Etisk Råd, der i dag udgiver 'Etiske opmærksomhedspunkter ved indførslen af coronapas', der som navnet antyder sætter spot på de dele af coronapasset, hvor der på godt dansk er et forbedringspotentiale.

- Jeg tror, at mange borgere er bekymrede for, at man skal vise et coronapas, hvor der står CPR-nummer og resultatet af en test, eller om man er blevet vaccineret. Det er jo meget personfølsomme oplysninger, siger Anne-Marie Axø Gerdes, formand i Etisk Råd, om et af de opmærksomhedspunkter, hvor rådet har en potentiel løsning klar.

- Vi foreslår, at man i stedet får en markering med rødt eller grønt, ja eller nej, eller noget i den stil, der indikerer, at coronapasset er i orden, så man ikke skal fremvise mere personfølsomme data.

Find plads til analoge pas

I øjeblikket er der ikke en dedikeret coronapas-app, som dog er på vej og ventes færdig i løbet af maj, men i stedet kan danskerne i øjeblikket tilgå deres coronapas enten via sundhed.dk eller appen MinSundhed.

Fikst nok for mange, men desværre også problematisk for de borgere, der ikke er helt på hjemmebane i den digitale verden.

Det vækker også bekymring i Etisk Råd.

- Ingen borgere skal udelukkes. Vi anbefaler, at så mange borgere som overhovedet muligt skal have et coronapas. Det kan være dem, der ikke anvender en digital platform eller e-Boks. De skal have mulighed for at have et printet coronapas eller noget tilsvarende, siger Anne-Marie Axø Gerdes, der også peger på, at coronapasset ikke bør være kommet for at blive.

- Noget af det, vi også har fokus på, er proportionalitet, hvor man kun anvender coronapasset i det omfang og den tid, hvor det er nødvendigt. Det er vigtigt, at man løbende evaluerer, om man stadigvæk skal bruge coronapasset, når mange er blevet vaccineret, og smittetrykket er lavt. Man bør afskaffe passet, når det ikke længere er nødvendigt.

Blandt Etisk Råds øvrige opmærksomhedspunkter er desuden, at coronapasset bliver internationalt gældende.

I forhold til landets analoge borgere, så er det godt nyt til Etik Råd og andre bekymrede. I går kunne sundhedsminister Magnus Heunicke således oplyse, at der er "truffet beslutning om, at færdigvaccinerede borgere, der er fritaget fra digital post, får tilsendt vaccinationsdokumentation (vaccinationspas) direkte via fysisk post" i et skriftligt svar til Folketinget.

De første færdigvaccinerede vil modtage deres pas med posten fra den 9. april.

Fremover vil der også blive stillet krav til udbyderne af kviktest om, at de skal tilbyde fysisk dokumentation, ligesom der arbejdes på en løsning for pcr-testene, lyder det i svaret.