Kan regeringen garantere, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ikke giver den amerikanske efterretningstjeneste NSA adgang til at spionere mod Danmarks nabolande?
Det var et af de centrale spørgsmål til forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S), da de i eftermiddag var i samråd i Folketingets Forsvarsudvalg.
Det var dog begrænset, hvilke svar de to ministre kunne give ved samrådet.
- Det er helt afgørende, at andre ikke får indsigt i, hvad Forsvarets Efterretningstjeneste kan, og hvordan de arbejder. Det kan være forbundet med store risici, hvis fortrolige oplysninger fra efterretningstjenesterne kommer ud offentligt, lød det fra forsvarsminister Trine Bramsen.
Merkel og andre toppolitikere blandt spionagemål
Dagens samråd var indkaldt af Enhedslisten og SF, efter DR i samarbejde med NRK, SVT, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR og Le Monde har afsløret, at FE har givet NSA adgang til at spionere mod Danmarks allernærmeste nabolande.
Afsløringen bygger på møder, som DR gennem adskillige måneder har haft med ni kilder, der alle har haft adgang til hemmeligstemplede oplysninger fra FE.
NSA's spionage har ifølge DR's kilder blandt andet været målrettet statsledere, toppolitikere og højtplacerede embedsmænd i Sverige, Norge, Frankrig og Tyskland, herunder forbundskansler Angela Merkel.
Regeringerne i de fire lande har klart meldt ud, at spionage mellem tætte allierede er uacceptabelt, ligesom de har krævet en forklaring fra Danmark.
NRK interviewede den norske statsminister, Erna Solberg fra partiet Høyre, i kølvandet på afsløringen. Hun vil have "mest muligt at vide af Danmark", lød det:
Ved dagens samråd forsikrede forsvarsministeren om, at Danmark historisk set såvel som i dag har et godt forhold til sine allierede.
- Det, jeg generelt kan oplyse, er, at vi og jeg har en god og tæt dialog med vores allierede. Og der er ikke nogen af vores allierede, der er i tvivl om, hvad regeringen mener, sagde Trine Bramsen.
Enhedslisten ville have svar om undersøgelse
Forsvarsordfører for Enhedslisten Eva Flyvholm (EL) ville ved samrådet have justitsministeren og forsvarsministeren til at garantere, at oplysningerne om NSA's spionage mod Danmarks nabolande bliver undersøgt.
- Kan vores nabolande regne med, at det her faktisk bliver undersøgt? Det må I kunne fortælle vores nabolande, og det må I kunne fortælle Folketinget, sagde Eva Flyvholm.
Men hun fik ikke svar på sit spørgsmål.
Justitsminister Nick Hækkerup står i spidsen for en undersøgelse af FE, som blev sat i gang, efter FE sidste efterår blev anklaget for at have brugt ufine og muligvis ulovlige metoder og for at have vildledt det uafhængige tilsyn, der fører kontrol med FE.
Det er hemmeligholdt, præcis hvad undersøgelsen går ud på.
Justitsministeren ønskede under samrådet ikke at komme sagen nærmere.
Han henviste til, at drøftelserne om undersøgelsen foregår i det tavshedsbelagte Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne i Folketinget, hvor de fem største partier er repræsenteret.
- Der er klare grænser for, hvad jeg og regeringen kan sige om sagen, fordi det i sidste ende handler om Danmarks – og om vores allesammens – sikkerhed, sagde justitsministeren.
Herunder kan du se et klip med Nick Hækkerup fra samrådet:
- Vi kører måske lidt i ring
Et stykke inde i samrådet konstaterede udvalgsformand Rasmus Jarlov (K), at spørgsmål og svar begyndte at få en gentagende karakter.
- Vi kører måske lidt i ring, sagde han.
Samme oplevelse havde udenrigsordfører Karsten Hønge (SF):
- Jeg har en fornemmelse af, at vi løber rundt i nogle labyrinter og hele tiden bliver afskærmet fra noget, sagde Karsten Hønge, der opfordrede regeringen til at tage et mere tydeligt standpunkt i den offentlige debat om sagen:
- Selvfølgelig skal vi fastholde det mørklagte, egyptiske gravkammer om de fortrolige efterretningsoplysninger, men sagen som sådan har legitimitet i den offentlige debat. Og man skal både i Danmark og i vores nabolande kunne føle sig tryg ved, at vi ikke indgår i den slags handler med USA og udleverer kolleger fra andre europæiske lande.
Efter samrådet var Eva Flyvholm mildt sagt ikke tilfreds med, at hun ikke kunne få en garanti på, at spionagemistanken bliver undersøgt.
- Det er manglende respekt for demokratiet, og ministrene dækker sig ind bag en masse fraser om fortrolighed, selvom det nok i virkeligheden handler om, at man ikke vil risikere, at tidligere ministre på begge sider får håret i postkassen. Det er skandaløst ringe, siger Eva Flyvholm.
Enhedslisten vil nu forsøge at samle et politisk flertal i Folketinget, der kan få regeringen til at garantere, at spionagemistanken bliver undersøgt.