Skal næste weekends udflugt gå til Berlin, Aarhus eller Paris, hvis den skal gennemføres coronaforsvarligt?
Havde Aarhus været sit eget EU-land, kunne du strege det af listen. I hvert fald ville Udenrigsministeriet fraråde ikke-nødvendige rejser dertil, fordi der er registreret mere end 20 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere på en uge.
Efter en lang periode med ganske få eller ingen daglige tilfælde i kommunen, begyndte Statens Serum Institut i sidste uge at registrere flere tilfælde dagligt. Antallet af nye smittetilfælde blev større i løbet af ugen for foreløbigt at kulminere hen over weekenden, hvor 50 personer er blevet testet positive med coronavirus.
Det er en udvikling i det midtjyske, der er blevet bidt mærke i hos Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smitteopsporing i Danmark.
- Vi er meget bevidst om det, der sker i Aarhus, og i disse timer er folkene i styrelsen i gang med at klarlægge, om der er tale om en isoleret gruppe i Aarhus, eller om det er mere spredt, siger Anette Lykke Petri, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.
Aarhus er et godt eksempel på, at smitteopblomstring kan accelerere og udløse mange tilfælde på kort tid, påpeger Viggo Andreasen, lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitetscenter (RUC) og ekspert i epidemi-matematik.
- Det viser, at det kan gå rigtig hurtigt. Det er nok i en eller anden grad en superspredningsbegivenhed, der har fundet sted, siger Viggo Andreasen.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Smitte på Aarhus Universitet
Forrige weekend var godt 80 statskundsskabsstuderende samlet til et arrangement på Aarhus Universitet. Flere af deltagerne har vist sig at være smittet med coronavirus.
- Vi har fået at vide i dag, at der er fem i gruppen, der er testet positiv. Syv af de studerende ved arrangementet mangler forsat at blive testet, siger institutleder Peter Munk Christiansen til Lokalavisen Aarhus.
Udover arrangementet på Aarhus Universitet, vakte en begivenhed sidste søndag opsigt set i lyset af de seneste måneders coronarestriktioner.
På trods af et nederlag på 0-1 til Brøndby, kunne fans af fodboldklubben af AGF fejre, at deres hold i hvide trøjer havde spillet sig til klubben første medaljer i 23 år, da de kunne lukke superligasæsonen med bronze.
Medaljerne fik de hvides tilhængere til at søge mod Rådhuspladsen i Aarhus, hvor coronavirus, afstand og forsamlingsforbud tilsyneladende var en by i Rusland.
Om fejringen på Rådhuspladsen spiller ind i smittetallene er dog for tidligt at sige.
- Det kan vi ikke sige noget om på nuværende tidspunkt, men vi bliver klogere på det i løbet af de næste dage eller måske allerede i morgen, siger Anette Lykke Petri.
Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med at danne sig et overblik over smittekæderne og finde kontakter til de smittede ved at spørge, hvor de har opholdt sig med hvem.
Generel stigning rundt om i landet
De mange nye konstaterede tilfælde af coronavirus i Aarhus får godt nok byen til at skille sig ud på et kort over smittetilfælde i Danmark.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Der er dog registreret nye tilfælde i 70 af landets 98 kommuner i løbet af den seneste uge, og antallet af registrerede tilfælde er vokset støt de seneste uger.
Det har fået faglig direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, til at opfordre til, at alle husker på den gode håndhygiejne og at holde to meters afstand til hinanden.
Enslydende opfordring kommer fra Anette Lykke Petri:
- Der er de generelle råd med hosteetikette, afstand og så videre. Det er nok skredet lidt hen over sommeren.
- Hvis vi oplever en adfærd, der ikke er forenelig med coronasmitte, så gør opmærksom på det. Og gør ikke noget, der gør, at du bliver en nær kontakt. Stå ikke tæt på dem, du ikke er i husstand med, siger hun.