'Det er kæmpestort': Stor velbevaret gravplads fundet i Odense

Vikingegravpladsen med yderst velbevarede skeletter er blandt de største gravpladser fundet på Fyn.

I alt 50 skeletter fra 800-900-tallet er fundet i en vikingegrav i udkanten af Odense. Den sorte firkant rundt om skelettet er aftegningen af den kiste, personen har ligget i. (Foto: © Christina Vibe Jensen - DR Fyn)

Der er både fem fingre og fem tæer, og man kan se det yderste af tåknoglerne på de skeletter, der ligger fritskrabet i deres grave.

Og det ER helt unikt, at skeletter fra vikingetiden er så velbevarede som det fund, som arkæologer har gjort i Åsum i udkanten af Odense.

Det siger museumsinspektør Michael Borre Lundø fra Museum Odense med udsigt til et kranie, som stadig har enkelte tænder tilbage i munden.

- Det er ret usædvanligt, at vi har så velbevarede skeletter, som vi har herude. Det har både noget med undergrunden at gøre og den måde, grundvandet har stået højt herude, som har gjort, at knoglerne er bevaret den dag i dag, siger han.

Der er fundet i alt 50 skeletter i et område på omkring 2.000 kvadratmeter. Og netop de velbarede skeletter giver gode muligheder for at lave banebrydende forskning, siger Michael Borre Lundø.

- Der er et kæmpestort potentiale i det her. Når skeletterne er i så god bevaring, kan man virkelig lave nogle fede analyser, både af, hvad man har levet af, og hvor sund man har været, men også hvor gammel man er, og hvor man har rejst i verden.

Måske var de kristne

Arkæologerne har også fundet et dragtspænde, som tyder på, at den kvinde, der har båret det, har været højtstående. Og spændet er unikt, fordi det kommer fra den svenske ø Gotland, siger museumsinspektøren.

  • Skeletterne er utroligt godt bevaret ifølge Museum Odense. (Foto: © Museum Odense)
  • Der er fundet i alt 50 skeletter i vikingegraven i Åsum i udkanten af Odense. (Foto: © Christina Vibe Jensen - DR Fyn)
  • Knoglerne i skeletterne er i så god stand, at man kan tage DNA-analyser til brug for fremtidig forskning. (Foto: © Christina Vibe Jensen - DR Fyn)
  • Det er et område på omkring 2.000 kvadratmeter, som arkæologerne har gravet ud. Det gør vikingegravpladsen til en af de største på Fyn. (Foto: © Christina Vibe Jensen - DR Fyn)
  • Museumsinspektør Michael Borre Lundø er meget begejstret for fundet, som han kalder en 20-30-årshændelse. (Foto: © Christina Vibe Jensen - DR Fyn)
1 / 5

- Det virker til, at det hører til en form for folkedragt, man har haft på Gotland. Så det er ikke sikkert, at spændet har givet mening, medmindre man kommer fra Gotland. Og det kan vi måske også afsløre ved hjælp af dna-analyser, siger han.

De fleste af de 50 skeletter er allerede blevet flyttet fra gravpladsen. Men et af de tilbageværende har hænderne op for munden og ser ud til nærmest af have foldet hænderne i bøn.

- Og vi er jo også i en tid, hvor kristendommen vinder mere og mere indpas, og det kan da godt være, at de folk, der ligger begravet her, faktisk er kristne og ikke hedninge, som nogle af de andre, der er herude, siger han.

Arkæologi og gravpladser kan jo godt for nogen virke lidt støvet. Hvorfor er det, vi skal interessere os for et fund som det her?

- Potentialerne til fremtidig forskning er bare kæmpestore, og bare det, at vi bliver klogere på os selv og vores fortid, synes jeg, er megainteressant, siger Michael Borre Lundø og kalder det usædvanlige fund en 20-30-årshændelse.

- Det er kæmpestort. Det er ikke sikkert, det er noget, jeg kommer til at opleve igen i min tid som arkæolog.