'Det er helt forfærdeligt': Politikere vil have bugt med 'stråmands-lægeklinikker'

To af regeringspartierne vil ikke love lovændringer her og nu.

Alles Lægehus er en dansk sundhedskoncern, men størstedelen er ejet af giganten Ramsay Health Care fra Australien.

Seks klinikker. Så mange lægeklinikker kan en alment praktiserende læge eje og drive, efter sundhedsloven i 2013 blev ændret. Førhen måtte man kun eje én klinik.

Målet var, at man dermed kunne sikre lægedækning i alle egne af landet.

Sådan lyder vurderingen fra en ekspert i sundhedsjura til DR-programmet Kontant.

En ejerlæge er den læge, som ejer klinikken og dermed har ansvaret for at det lægefaglige arbejde er i orden. Der er læger, som arbejder i klinikken.

Ejerlægerne er i flere tilfælde ikke selv til stede eller kun meget sjældent på klinikkerne, de på papiret ejer. Risikoen er derfor, at økonomien i klinikkerne bliver vægtet højere end hensynet til patienten, lyder kritikken blandt andet.

Og det var ikke hensigten med lovændringen i 2013, siger Per Larsen, sundhedsordfører i Konservative.

- Når man så laver sådan nogle klinikker, som jeg kalder stråmandsklinikker, hvor man ikke rigtig kan komme til den læge, som man rent faktisk er tilknyttet, så er det selvfølgelig et ringere tilbud.

- Vi ser jo også eksempler på, at der er nogen, som faktisk aldrig ser den læge, som de er tilknyttet, og det er ikke i orden.

Han vil derfor have ændret loven, så læger kun må eje op til en klinik.

Risikerer man ikke bare, at det går udover lægetilgangen i udkantsdanmark?

- Vi ser jo en situation her, hvor vi har lægemangel. Det bliver vi forhåbentlig ikke ved med at have, fordi vi i Folketinget har vedtaget, at vi kommer op på at have 5.000 praktiserende læger i Danmark imod de 3.500, vi har nu.

Per Larsen er ikke den eneste, der ser på lægeklinikkerne som et problem. Pelle Dragsted, politisk ordfører i Enhedslisten, er enig. Han mener, læger maksimalt må eje to klinikker.

- Det er helt forfærdeligt, at vi har sådan nogle udenlandske sundhedskoncerner, der driver de her stråmandsklinikker. Det har jo aldrig har været formålet med muligheden for at oprette de her lokale klinikker.

- Så det er et hul i lovgivningen, som skal lukkes.

Andre håndtag, der skal skrues på

Ejerlægen har et såkaldt ydernummer, der giver vedkommende ret til at drive en offentlig lægepraksis mod at få betaling fra regionerne.

Det er også regionerne, der står for at kontrollere klinikkerne.

Derfor er sundhedsordfører i Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen, heller ikke klar til at ændre loven nu og her.

Han synes, det er godt, der er kommet fokus på problemet, men i første omgang er det op til regionerne at sørge for, reglerne bliver overholdt.

- Vi skal lovgive og regulere så lidt som overhovedet muligt. Men viser det sig, at der i de regler, som er sat op fra Christiansborgs side af, er nogle huller, skal vi naturligvis kigge på det. I første omgang har jeg fuld tillid til, at de fem regioner ser efter, om reglerne er overholdt.

- Og er der en udfordring rent lovgivningsmæssigt, så skal vi nok tage os af det, siger han.

Hos en af de andre regeringspartier, Moderaterne, vil man heller ikke ændre på antallet af klinikker, en læge må eje. Man vil i stedet se på, hvor klinikkerne placeres.

-En af de ting, som vi mener, man skal kigge på, er, hvor de her ydernumre er placeret henne. På nuværende tidspunkt, er det jo regionerne, som beslutter, hvor ydrenumrene skal placeres i de regioner, som de har ansvaret for.

- Her mener vi, der skal mere national styring til, i forhold til hvor ydernumrene skal placeres, siger politisk ordfører i Moderaterne, Monika Rubin.

Er det jeres løsning på den her problematik, hvor nogle klinikker aldrig ser deres egen læge?

-Nej, der skal flere ting til, fordi summa summarum er, at vi har for få alment praktiserende læger. Der har man jo besluttet, at der skal være 5.000 alment praktiserende læger i fremtiden. Og der skal vi lige nå op, før vi begynder at skrue alt for meget på tingene, siger Monika Rubin.

Ifølge Thomas Helt, der er stifter og bestyrelsesformand i Alles Lægehus, er formålet at hjælpe med den ret omfattende lægemangel, som særligt er et problem i de tyndt befolkede områder af landet.

- Det handler om at sikre lægedækning. Vi har et system, der ikke sikrer lægedækning i Danmark. Det er min opgave, siger Thomas Helt.

Men ejerlægerne er jo stort set ikke i klinikkerne?

- De er der i det omfang, der er nødvendigt.

Thomas Helt skriver efterfølgende i en mail til DR, at han ikke genkender billedet af, at ejerlægerne ikke er til stede i klinikkerne, men at 'han tager det seriøst'.