Folketingets kommende undersøgelse af Randers Kommunes rolle i Nordic Waste-sagen kan få betydning for partiernes villighed til at sende flere penge til den økonomisk pressede kommune.
Men selv om det er borgerne, det vil ramme, hvis Randers Kommune selv ender med den resterende regning på forventede 370 millioner kroner, forstår de godt behovet for en undersøgelse.
- Det lyder meget fornuftigt. Min tillid til Randers Kommune i den her sag kan ligge på et meget lille sted. Det er ikke nemt at vide, hvad der er gået galt, lyder reaktionen fra Per Storm, da DR møder ham på gaden.
Hos Mark Christensen er meldingen nogenlunde den samme. Han har heller ikke tillid til kommunens ageren i Nordic Waste-sagen.
- Man kunne have gjort sit forarbejde noget bedre i den her sag, mener han.
Kommunen: Intet at komme efter
Borgmester Torben Hansen (S) har ikke ønsket at stille op til interview, men 2. viceborgmester, Mogens Nyholm fra Radikale, byder undersøgelsen velkommen.
- Så får vi i hvert fald noget, som alle vil sige er neutralt. Jeg er heller ikke i tvivl om, at de vil komme med noget, som vi allesammen kan bruge og kan analysere på. Så jeg synes, det er godt, at de får det undersøgt.
Mogens Nyholm mener ikke, at Randers Kommune har svigtet sit ansvar, og derfor er han heller ikke bekymret for undersøgelsens konklusion.
- Vi kan jo ikke gøre for, at jordskreddet er sket. Det er sket, fordi Nordic Waste ikke levede op til de vilkår, de havde fået. Det er dét, der er skyld i det, det er ikke Randers Kommune, vores forvaltning eller vores tilsyn. Overhovedet ikke, siger han.
Borgerne er bekymrede
Knap så sikre er de borgere, DR har talt med.
Her er der bekymring for, hvilke konsekvenser konklusionen kan føre til. Fra flere af Folketingets partier lyder det nemlig, at undersøgelsen kan få betydning for, om Randers Kommune får mere hjælp til den trecifrede millionregning.
- Jeg håber da, at staten finder ud af at få lidt penge op af lommen, så vi ikke skal til at skære ned på børnehaver, vuggestuer og skoler, siger Per Storm.
Også Dorthe Hansen frygter, at undersøgelsen kan føre til, at Folketinget bliver endnu mere tilbageholdende med pengene.
- Først står de (regeringen, red.) derude og siger, at de gerne vil hjælpe, og så vil de ikke hjælpe alligevel. Den er lidt flad. Så havde det været bedre at holde sig væk, mener hun.
Undersøgelsen bliver, ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S), sat i gang inden sommerferien.