Det aarhusianske slot har en særlig plads hos kongefamilien: 'Det er en kærlighed, der er vokset'

Marselisborg Slot er dronningens privatejede slot og spiller en central rolle hos den kongelige familie.

Dronningen har i årtier opholdt sig på Marselisborg Slot i Aarhus under højtider. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix)

Artiklen er opdateret med en præcisering af slottets forhistorie, og hvorfra det har fået navnet Marselisborg Slot.

Når Danmarks dronning den 14. januar takker af, kommer et væld af forhold til at ændre sig.

Først og fremmest får Danmark en ny konge, når den kommende Frederik 10. indtager tronen. Garderne skal have nye monogrammer, den nuværende Prins Christian bliver kronprins, og dronningen vil ikke længere indtage TV-skærmene på årets sidste dag.

Men nogle ting ændrer sig aldrig.

Ifølge flere med viden om kongefamilien kommer hverken hendes forkærlighed for Marselisborg Slot eller kongefamiliens brug af slottet for eksempel næppe til at ændre sig, selvom dronningen abdicerer.

- Det er en afgørende pointe, at dronningen, kongefamilien og snart kong Frederik og dronning Mary ikke bare skal være i København. De har pligt til at komme rundt i hele landet og favne alle danskere, fastslår kongehusekspert Thomas Larsen.

Dronning Margrethe har haft sin gang på Marselisborg længe før, at hun blev Danmarks dronning, og hun menes at have opbygget en ganske særligt forhold til både slottet og Aarhus i det hele taget.

Sikkert er det også, at kronprins Frederik nærer en dyb kærlighed til Aarhus, og derfor er forventningen, at også den kommende konge vil tilbringe en del tid i det østjyske, vurderer en anden kongehusekspert, Trine Larsen.

- Han har haft nogle af sine bedste, gladeste og sjoveste dage i Aarhus.

Både dronningen og kronprinsen har studeret på Aarhus Universitet, og kronprinsen boede dengang i en sidefløj på slottet.

I 2022 fejrede Dronningen sin 82-års fødselsdag på det mondæne Marselisborg Slot. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix)

Skiftende ejere

Som regent har dronningen råderet over en perlerække af danske slotte. Herunder Amalienborg Slot, Gråsten Slot og Fredensborg Slot.

Men sammen med jagtboligen i Trend og Château de Cayx i Frankrig, er det aarhusianske slot nær Aarhus bugt dronningens private ejendom, da hun fik det overdraget i bryllupsgave i 1967.

Dronningen har tidligere fortalt til Jyllands-Posten, at hun dengang var usikker på, hvorvidt hun egentlig skulle takke 'ja' til den genrøse gave. Både fordi huset var gammeldags, og fordi hun ikke var særligt kendt i den del af Aarhus.

- Men min mand kunne se, hvor vidunderligt et sted det er, og sagde til mig: "Det skal du sige 'ja' til!" Og så sagde vi 'ja', og min far var meget large og sagde: "I må benytte huset, præcist som I vil. I må endelig bygge om, hvor det er nødvendigt, og I skal ikke respektere, hvordan tingene ser ud i øjeblikket. Det bliver jer, der skal indrette." Det var meget storslået af ham, for han holdt meget af Marselisborg, og det kom naturligvis til at se noget anderledes ud inden døre, efter at vi havde haft fat, lød det fra dronningen i 2013.

Ifølge kongehusekspert Thomas Larsen er det dog en beslutning, som dronningen langtfra har fortrudt.

Hendes relation til Aarhus er tværtimod kun blevet stærkere og stærkere med tiden:

- Det er en kærlighed, der er vokset mere og mere, påpeger han og fremhæver blandt andet, at dronningen i høj grad har involveret sig i udviklingen af Den Gamle By og Moesgaard Museum, som begge ligger i Aarhus.

Marselisborg Slot er dronningens nuværende sommerresidens, og samtidig har stedet siden 1972 været det sted, hvor den kongelige familie har fejret de store højtider.

- Det er kun, når det ikke har kunnet lade sig gøre, at dronningen ikke har holdt jul på Marselisborg, fastslår Trine Larsen over for DR.

Ingen holder middag som dronningen

Da dronning Margrethe og prins Henrik overtog Marseligborg Slot blev det moderniseret, og også i dag står det overfor en større renovering.

For da majestæten i 2022 kunne fejre sit 50-års regeringsjubilæum, skænkede Salling Fondene, Holch Povlsen Foundation, Systematic og Lindberg Optik sammenlagt 40 millioner kroner til en "omfattende renovering og fremtidssikring" af slottet.

Den er planlagt til at finde sted over det næste årti.

I dag emmer slottet af dronningen og prins Henriks stil, fortæller Trine Larsen.

- Når man ser det indvendigt, er det meget dronningens hånd, farver og hende og prinsens stil, siger hun.

Det samme mener Anne Sophie Gamborg fra Møllerupgods, som har besøgt dronningen på Marselisborg et utal af gangen, siden Gamborg var barn.

- Det er meget hyggeligt. Dronningen har god smag med indretning. Der er flotte stoffer og hyggelige møbler, fortæller hun til DR og fortsætter:

- Jeg har altid tænkt, at der var en dejlig og hyggelig stemning. Og at dronningen måske var afslappet, fordi hun var der på ferie.

Gamborgs forældre - kammerherreinde Lena von Lüttichau og kammerherre Flemming von Lüttichau - var ifølge hende venner med dronningen og prins Henrik.

Hun deltager årligt til selskaber på Marselisborg og er af den opfattelse, at der her i det hele taget er en mere afslappet stemning end til mange andre kongelige arrangementer på eksempelvis Amalienborg og Christiansborg Slot.

- Men det er aldrig helt afslappet, når man kommer hos Kongehuset. Det er jo en stor ære, og alle er spændte, siger hun og tilføjer:

- Ingen kan holde sådan en flot middag, som dronningen kan.

Dronningen kan overdrage slottet

Det er endnu uvist, hvordan den kongelige families tilstedeværelse kommer til at udspille sig i Marselisborg fremadrettet.

Begge eksperter er dog overbeviste om, at både dronningen og det kommende kongepar kommer til at opholde sig på slottet.

Thomas Larsen er dog særligt spændt på, om dronningen på sigt vil overdrage Marselisborg til kronprinsen.

Dronning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine var samlet på slottet i påsken 2021. (FOTO: Kongehuset) (Foto: © Kongehuset, Ritzau Scanpix)

- Så, tror jeg, kommer vi til at se, at kong Frederik og dronning Mary, som de snart skal omtales som, kommer til at være mere i Aarhus. Det vil give rigtig god mening, fordi det er landets næststørste by, hvor der sker utroligt mange ting. Både økonomisk, erhvervsmæssigt og kulturelt, vurderer han.

Hvis det ender med, at det kommende kongepar kommer til at bruge slottet mest, er Trine Larsen sikker på, at der bliver lavet en række ændringer på slottet, så det i stedet kommer til at emme af deres personlige stil.

I dag sender både P4's 'Formiddag på 4'eren' og DRTV's 'Aftenshowet' fra Marselisborg Slot.