Derfor fører Danmark vaccine-ræset i EU: Tyskerne sender prøvesvar med fax, og Holland mangler register

Danmark har vaccineret flest per indbygger af alle EU-lande.

75-årige Andy Puggaard Thomsen fra Gørding ved Vejle fik for en uges tid siden den første Moderna-vaccine i Danmark. (Foto: © Frank Cilius, Scanpix)

Fransk tv, tysk tv, svensk tv og finsk tv.

Alle har de været forbi Danmark i de seneste dage for at prøve at forstå, hvorfor den danske vaccinationsindsats er så meget mere effektiv end i andre EU-lande.

Ifølge statistikkerne ligger vi helt i top, når det handler om, hvor stor en del af befolkningen der er vaccineret med første stik. Også selvom vi fortsat får leveret meget få doser - og i det næste stykke tid endnu færre, end vi troede.

Så hvad er årsagen til, at vi indtil nu har været så gode til at få udrullet vaccinerne? Det prøver vi at gøre dig klogere på herunder:

Digitalt forspring

Det digitale spiller en stor rolle i udrulningen af vaccinerne. (Foto: © David W Cerny, Scanpix)

Først og fremmest har Danmark modsat mange andre EU-lande et vaccinationsregister i forvejen. Her plottes alt ind, uanset om det er rejsevacciner, børnevacciner eller en vaccine mod covid-19.

- Det register skulle ikke laves. Det gør det nemt at holde styr på, hvem der har fået første og anden dosis, hvem der har givet vaccinerne, og om der er bivirkninger. Så vi har sprunget den tid, det tager at lave sådan et register, over, siger Jonatan Schloss, der er direktør i Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Han nævner Holland som eksempel på et land, der ikke havde et vaccinationsregister, før vaccinerne begyndte at blive rullet ud. Ifølge de seneste tal fra 19. januar var kun 0,45 per 100 indbyggere vaccineret i Holland - i Danmark er tallet 3,06.

- Det er helt uforståeligt, hvordan de stort set kan være det langsomste land i Europa. Èn af de ting, de er bremset af, er, at de ikke har noget vaccinationsregister, siger Jonatan Schloss.

Herhjemme ligger sundhedsvæsenet også inde med nøjagtige data for, hvilke diagnoser de syge mennesker har. Det gør det ifølge Jonatan Schloss nemmere at identificere, hvem der er de næste i køen til en vaccine.

Det digitale forspring i Danmark ses også, hvis vi for eksempel sammenligner os med Tyskland, der ellers normalt opfattes som et aldeles effektivt land.

- Når de skal teste for covid-19 i laboratorier, så skal de faxe data ind til et forbundskontor, der så skal taste det ind. Alle de her helt grundlæggende ting er bare på plads herhjemme, siger PLO-direktøren.

Herunder kan du se, hvordan det fungerer i det tyske sundhedsvæsen:

Koordination på tværs

Else Madsen på 85 år får vaccinen af den praktiserende læge Tommy Grundsøe på Plejecenter Blomstergården i Slagelse kort før nytår. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Selve udrulningen af vaccinationsindsatsen foregår sådan, at Sundhedsstyrelsen prioriterer, hvem der er først i rækken. Statens Serum Institut står for at opbevare vaccinerne centralt og derefter sende doserne ud i landet.

Herfra tager regionerne og kommunerne over. Men det foregår i et tæt samarbejde, og det har været nøglen til at skabe et effektivt system indtil videre, lyder det fra Stephanie Lose (V), formanden for Danske Regioner.

- Regionerne er store driftsorganisationer, der har erfaring med at drive komplicerede processer og trækker på de specialister, vi har i planlægningsenheder og sygehusapoteker.

- Kommunerne har den tætte kontakt til de borgere, vi har nået indtil nu på plejehjem og dem over 65 med brug for praktisk hjælp og pleje i hjemmet, siger Stephanie Lose.

Hun fortæller, at arbejdet med at koordinere vaccinationsindsatsen foregår på forskellige niveauer. Der er ugentlige møder i en national samling med deltagelse af de statslige styrelser, Sundhedsministeriet, regionerne og Kommunernes Landsforening.

Men selve eksekveringen, når vaccinerne har forladt seruminstittutet, koordineres ude i den enkelte region.

- Regionerne har en tæt intern koordering og planlægning, men der er også tæt kontakt på mere end ugentlig basis med kommuner og praktiserende læger, siger Stephanie Lose, der ikke er overrasket over, at Danmark fører vaccineræset i EU:

- Selvom det nogle gange er en yndlingssport at kritisere det offentlige system i Danmark, så har vi altså en rigtig effektiv offentlig sektor herhjemme, som er vant til at eksekvere, og som har nogle arbejdsgange og metoder, som er gennemprøvede, siger hun.

Jonatan Schloss sidder i øjeblikket i to nationale vaccine-task forces, men har også et kendskab til de regionale taske forces, hvor kommuner, praktiserende læger og sygehusfolk sidder og planlægger hver dag.

- Det har man ikke i alle andre lande. I Frankrig eksempelvis er der udsendt 50 siders vejledning til vaccinationscentrene om, hvordan de skal indkøbe nåle, men de er så udgået hos leverandøren.

- Det er en klassisk bureaukrati-model, hvor den danske model mere handler om at fikse problemer, når de opstår løbende. Der er meget tættere kontakt, og det foregår mere mundtligt. Danske embedsmænd og læger ser ud til at være mere handlekraftige, og "sund fornuft" bliver ofte brugt som rettesnor, siger Jonatan Schloss.

Mindre statslig styring

Den statslige styring af udrulningen af vaccinerne er ikke stor. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Selvom statsminister Mette Frederiksen (S) under hele coronakrisen har været meget tydelig om, hvor vigtig en sag det er for hende, så tages mange af de afgørende beslutninger i vaccinationsindsatsen lokalt.

I efteråret blev der ellers i et nu forkastet udkast til en ny epidemilov lagt op til, at håndteringen af den type proces skulle styres mere fra statsligt hold.

- Jeg underkender ikke værdien af stærke statslige myndigheder. Men om det gælder vacciner, test eller planlægning af coronakapacitet på sygehuse, så skal det eksekveres ude lokalt, hvor tingene foregår, siger Stephanie Lose:

- Det, der kan se nemt ud, på et papir udarbejdet fra nationalt hold, kan blive ekstremt komplekst, når det skal føres ud i livet. Der er rigtig mange detaljer og hjørner i den udrulning, der foregår lige nu lokalt og regionalt. Derfor ville det være en eklatant fejl, hvis man havde afskåret driftsorganisationerne adgang til de rum, hvor nogle af de ting foregår, siger regionsformanden.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Men at regeringen går op i indsatsen under corona, kan alligevel tydeligt mærkes langt ude i geledderne, lyder det fra Jonatan Schloss.

- Nu skal jeg ikke rose nogen regeringer, men vi har en statsminister, som virkelig, virkelig er tæt på det her. Hun er nærmest detailstyrende.

- Hun følger ekstremt meget op på, hvorfor der lige er en kommune, der ikke får vaccineret nogen. Der er meget stor opmærksomhed fra topledelsen på processen. Der er ikke nogen, der kan læne sig tilbage bare et øjeblik og sige, at det går nok, siger PLO-direktøren.

Er vi klar til flere vacciner?

Om et par måneder vil Danmark formentlig modtage mange flere vacciner end i dag. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

På verdensplan markerer Israel sig lige nu som de mest effektive i udrulningen af vacciner. Her har knap en tredjedel af befolkningen allerede fået det første stik.

Men selvom EU har fået kritik for at være for langsomme med at få vaccineaftaler i hus, så ville Jonatan Schloss ikke bytte med israelerne.

- Der er selvfølgelig en kæmpe misundelse over, at de kan få alle de vacciner. Hvis vi fik det samme antal vacciner, så ville vi være væsentligt foran israelerne. Det er jeg slet ikke i tvivl. Vi har en kæmpe uudnyttet kapacitet.

- Men hvis du ser på Israel, er de ikke langt fremme, kun fordi de er effektive. Det er, fordi de har en helt anden aftale med Pfizer. De har dels betalt meget mere per vaccine, dels har de givet Pfizer ansvarsfrihed, og derudover har de solgt alle israeleres sundhedsdata om alt til Pfizer. Det er en handel med Djævlen, de har lavet, siger Jonatan Schloss.

Men på et tidspunkt - formentlig i marts eller april - får Danmark langt flere vaccinedoser end nu, og til den tid vil vi være klar til at udrulle dem effektivt, lyder det. Men der udestår stadig nogle beslutninger i den sammenhæng.

- Lige nu diskuterer vi, hvordan vi skal organisere os, når der i marts og april kommer flere vacciner. Der udestår nogle beslutninger, altså helt banalt hvem der skal lave hvad.

- Skal regioner eller praktiserende læger stå for det meste, eller skal private aktører som Falck inddrages. Den planlægning er ikke lavet endnu. Som praktiserende læger kan vi tage rigtig meget. Vi har en stor uudnyttet vaccinekapacitet, og lægerne er klar til at bruge aftener og weekends på det her, siger Jonatan Schloss.

I Stephanie Loses egen region, Region Syddanmark, arbejder de lige nu på en model, hvor deres vaccinationscentre får lange åbningstider alle ugens syv dage og kan vaccinere de borgere, der booker en tid.

Derudover ser de gerne, at der oprettes pop up-klinikker, som skal fungere i tæt samarbejde med kommuner og praktiserende læger. I Region Syddanmark ser de også gerne, at der kan holdes deciderede vaccinations-eftermiddage hos de praktiserende læger.

- Jeg tror, at der er et stort ønske om, at man får mulighed for at komme helt ud i almen praksis, som jo er det mest nære sundhedstilbud, vi har, siger Stephanie Lose.