Derfor er det vanskeligt at retsforfølge krigsforbrydere i Danmark

Selv om folk indrømmer en forbrydelse i et andet land, er det ikke i sig selv nok til at blive dømt i en dansk straffesag.

Det vil stride mod internationale forpligtelser at sende krigsforbrydere ud af Danmark, selvom de blandt andet påstår at have begået massakre. (Foto: © Zapa Csitul, Zapa Csitul)

Selv om en række tidligere Taliban-krigere med flere mord på samvittigheden går frit rundt i Danmark på tålt ophold og sågar har indrømmet forbrydelserne, er det ikke lige til at få dem dømt ved en dansk domstol.

Det kræver nemlig hårdføre beviser, og de skal indhentes i det land, hvor forbrydelserne er begået, oplyser Mikkel Thastum, kommunikationschef i Anklagemyndigheden.

- Det er vanskeligt at finde ud af, hvad der er foregået i et andet land, hvor myndighederne måske ikke fungerer lige så effektivt som i Danmark. Men vi prøver at samarbejde, siger han til DR Nyheder.

Strider mod internationale forpligtelser

Ifølge Søndagsavisen er der 21 mennesker på tålt ophold i Danmark, der selv siger, at de har begået grove overgreb mod civile i deres hjemland. Størstedelen er angiveligt fra Afghanistan, der fortsat kæmper med at opbygge en nogenlunde velfungerende retsstat efter mange års krig.

Men det vil stride mod internationale forpligtelser at sende dem ud af Danmark, oplyser justitsminister Karen Hækkerup (S) til Søndagsavisen.

Danmark ikke må sende udlændinge tilbage til et land, hvor de risikerer dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig eller nedværdigende behandling, og i stedet giver man tålt ophold. Det betyder, at udlændinge har ret til at blive i Danmark, men uden de rettigheder, som personer med asyl har.

Bor i Sandholm

Anklagemyndigheden kan ikke oplyse, hvilke sager der er i søgelyset, eller hvor mange der er.

- Men hvis nogen siger, at de har begået alvorlige forbrydelser, og vi får kendskab til de oplysninger, så kigger vi naturligvis på det, siger Mikkel Thastum.

Søndagsavisen beskriver, at i langt de fleste tilfælde henvises krigsforbryderne til at bo i Center Sandholm i Nordsjælland. Her får de lommepenge til mindre ting som toiletartikler, og de spiser i centrets kantine.

De skal én gang i døgnet melde sig i centret, men kan ellers frit komme og gå efter behag.

'Tuneserloven', som i al hast blev gennemført af VK-regeringen i december 2008, pålagde udlændinge på tålt ophold en daglig meldepligt hos politiet. For udlændinge med opholdspligt i asylcenter Sandholm skal meldepligten ske til politivagten i centret.