Der kommer flere og flere mænd i kvindefag

Flere mænd end tidligere læser til sygeplejerske, pædagog og sosu-hjælper.

Det er godt for børnehavebørn at opleve, at mænd ligeså godt kan give omsorg som kvinder, siger direktør i tænketanken VM, Marie Valentin Beck. (© DR)

Vi kalder dem traditionelle kvindefag. Men med tiden vil vi måske se pædagoger, sygeplejersker og sosu-hjælpere som faggrupper, hvor begge køn hører naturligt til.

I hvert fald er der flere og flere mænd, der uddanner sig som sygeplejerske, pædagog eller sosu-assistent.

Fra 2008 til 2012 er andelen af optagne mandlige sygeplejestuderende steget fra 4,3 procent til 7,5 procent, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Andelen af mænd ansat i sygeplejen udgør dog fortsat kun 4,2 procent, men også her er antallet steget fra 1.863 i 2008 til 2.216 i 2013, viser tal fra Dansk Sygeplejeråd.

Flere mænd blandt pædagogerne

På pædagoguddannelserne fylder mændene også mere i klasselokalerne. I 2008 var hver femte optagne mand, mens det næsten var hver tredje i 2013.

Det største spring er taget på sosu-hjælper og -assistent-uddannelserne. Fra 2008 og frem til i dag er andelen steget fra knap syv procent til 13 procent.

Det er positivt af særligt tre grunde, at flere mænd uddanner sig til pædagog, sygerplejerske og sosu-hjælper, mener Marie Valentin Beck, der er direktør i tænketanken VM, Viden om Mænd.

Mobilt arbejdsmarked

For det første er det godt for samfundet, at arbejdsmarkedet ikke er for kønsopdelt, mener hun.

- Det giver et mere mobilt arbejdsmarked, hvor der er færre flaskehalse, fordi man nemmere kan skifte branche, siger Marie Valentin Beck.

For det andet mener direktøren, at det er godt for de ældre, for institutionsbørnene og patienterne, at der er flere mandlige ansatte omkring dem:

- Brugerne er forskellige, og derfor er der flere af dem, der kan få opfyldt deres behov, hvis de ansatte også er forskellige og ikke kun er kvinder. For børn kan de for eksempel se, at det ikke kun er kvinder, der kan give omsorg, men også mænd.

Mindre latterliggørelse

Den tredje grund er, at flere mænd på uddannelserne gør det mere legitimt for mænd at arbejde i et traditionelt kvindefag.

- Mange mænd skal stadig forsvare over for venner og familie, at de vil være sygeplejerske eller sosu-hjælper, og mange bliver latterliggjort. Men hvis flere mænd kommer ind, kan det være med til at vende den skik og gøre det mere sædvanligt, at mænd går i kittel, siger Marie Valentin Beck.