Der kommer et lille stik: Surfere ved vestkysten får testet deres blod for PFAS

Blodprøverne skal afdække, om surfere har en ophobning af PFAS i kroppen.

Jens Wilhelm Jørgensen er en af cirka 40 surfere, der i dag har fået taget blodprøver. Nu skal prøverne sendes til undersøgelse, og efter sommerferien går arbejdet med at analysere sammenhænge går i gang.

Cirka 40 surfere ved den jyske vestkyst har i dag fået taget blodprøver på sygehuset i Thisted. De lægger blod til et forskningsprojekt, der skal afdække, om personer, der tilbringer meget tid ved og i havet - som for eksempel surfere - har en højere koncentration af PFAS i blodet end andre.

Tidligere på året blev der konstateret PFAS i havskummet og vandet ved den jyske vestkyst. Derfor er surferne ved den jyske vestkyst særligt interessante.

PFAS er en stor gruppe af kemiske stoffer, der er meget udbredte, fordi de blandt andet har vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber. Stofferne kan skade både miljø og mennesker, og er samtidig meget svært nedbrydelige. Derfor går de under betegnelsen "evighedskemikalier".

Surfere kan være særligt udsatte

En af de surfere, der lægger arm til et stik, er Jens Wilhelm Jørgensen. Han betegner surfing som en hobby, som han elsker. Han tilbringer derfor også en hel del tid på surfbrættet ved kysten. Og netop der kan der være en særlig risiko i forhold til PFAS.

Surfere bevæger sig nemlig i vandoverfladen, hvor der er fundet høje koncentrationer af PFAS. Derudover sluger surfere en del mere havvand, end en normal strandgæst gør.

- Vi ved ikke særlig meget endnu, så der er da en vis bekymring. Jeg tænker da mere over, hvor jeg hopper i vandet, og om jeg husker at lukke munden, når jeg dykker under bølgen. Og så tænker jeg især over det i forhold til mine børn, fortæller han.

- Vi må se, hvad resultaterne viser

Udover at være surfer er Jens Wilhelm Jørgensen medejer af virksomheden Strandet, der arbejder for et plastikfrit hav. Han har også været en af initiativtagerne til, at der skal undersøges for PFAS ved vestkysten. Han har blandt andet stået for at indsamle penge til at teste det vestjyske havskum for PFAS.

- For os handler det om, at vi får sat fokus på en alvorlig miljøproblemstilling og undersøgt, hvad omfanget er, og hvad det betyder, at de her evighedskemikalier er i vores miljø, siger han.

Og blodprøven i dag er altså første skridt på vejen. Jens Wilhelm Jørgensen er ikke nervøs – hverken for stikket eller for, hvad prøven kommer til at vise.

- Jeg håber da, det viser sig, at vi ikke har grund til bekymring. Men vi må jo se, hvad resultaterne viser, og hvis niveauerne af PFAS ligger meget over, hvad gennemsnitsdanskeren har i deres blod, må vi tage den derfra.

At PFAS er kommet på dagsordenen, mærker man også i lokalområdet:

  • - Jeg synes, det er meget bekymrende, hvis det viser sig, at det kan være farligt. Os, der bor heroppe i Thy, benytter os meget af vandet, og vi kender mange, der er surfere. Og Thy er ved at blive lidt hipt, og der er flere og flere, der søger herud. Jeg kan godt frygte, at noget af det, vi er ved at bygge op herude, kan smuldre lidt, siger Nelia Maria Hammer, der lige blevet student fra HF Imagine.
  • - Jeg er bange for, at det bliver ved snakken i stedet for at gå til nældens rod og forbyde PFAS i industrien. Det tror jeg er den eneste vej frem. Så kan det godt være, det bliver dyrere at lave regntøj uden PFAS, men så må vi leve med det. Hellere det end gift i vandet, lyder det fra Anders Joseph Jensen, pensionist og lystfisker.
1 / 2

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Region Nordjylland, Region Sjælland, ingeniørvirksomheden Niras og Strandet. Projektet forventes afsluttet sidst på året.