Der er udsigt til en tør sommer: Beredskaber rundt i Danmark følger situationen tæt

Bornholm har i dag indført afbrændingsforbud. I andre dele af landet følger beredskaberne tørkesituationen.

Bornholm indfører som det første sted i landet denne somme afbrændingsforbud. Det sker på grund af tørken og faren for naturbrande. (Foto: © Illustration: Søren Winther Nørbæk)

Du må ikke tænde bål eller brænde haveaffald af, og du skal passe på, hvor du smider dit cigaretskod.

Det er regler, bornholmerne skal leve under fra på lørdag, hvor øens brandvæsen har indført afbrændingsforbud.

Men hvad med andre steder i landet, hvor tørken også har godt fat?

Forebyggelseschef for Danske Beredskaber og beredskabschef for Beredskab Øst Rasmus Storgaard kan ikke sige noget om, hvorvidt forbuddet på Bornholm bliver til flere rundt om i landet.

- Det er hele tiden en lokal afvejning, siger han.

Et forbud mod åben ild er en beslutning, der træffes for et afgrænset område som eksempelvis en kommune.

- Man forsøger i beredskabet hele tiden at undgå at gøre restriktionerne unødigt hårde. Men det er klart, man skal hele tiden at se på, hvordan det ser ud lokalt, hvor man er.

Forebyggelseschefen kan dog konstatere, at det ser tørt ud i hele landet.

- I takt med at det bliver tørt, opstår brande jo. Naturbrande kan være mange ting – fra et lille forladt bål, som nogen ringer bekymret til brandvæsnet om, til en blomsterkumme, der er blevet smidt et cigaretskod i.

- Når skove, engarealer og hedeområder bliver udtørret, så kigger man ind i potentielt mere alvorlige og vidtrækkende brande, siger han.

  • Kornet lider under tørken. Her på en mark ved Flakkebjerg tæt på Slagelse. (Foto: © Thea Bjørn, DR)
  • Græs og sø er ved at tørre ud ved Bjæverskov på Sjælland. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Tørke ved Lellinge tæt på Køge 6. juni. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Tørke på en mark nær Gilleleje i Nordsjælland. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Han appellerer til, at man som haveejer eller gæst i naturen tænker sig om og er forsigtig, når det gælder ild. Og at man har haveslangen klar, hvis uheldet skulle være ude.

- Fjern visne blade og ting, som kan medføre brand. Og for alt i verden: Lad være med at bruge ukrudtsbrænderen nu. Ukrudt vokser ikke, når det er så varmt og tørt, så lad være med at bruge den.

De lokale beredskaber følger situationen tæt

Flere steder i Danmark er tørkeindekset næsten så godt som i top. Og af den grund følger de lokale beredskaber også situationen tæt.

I Midt- og Sydsjællands Brand og Redning melder beredskabsdirektør Flemming Nygaard Jørgensen, at man løbende vurderer udviklingen. Foreløbigt lyder meldingen, at man den 19. juni vil tage stilling til bålafbrænding til Sankt Hans, siger han.

I Trekantområdet i Jylland er beredskabsdirektør i Trekantbrand Jarl Vagn Hansen bekymret for tørken, men heller ikke her er der meldinger om et forbud som på Bornholm. Han opfordrer til at holde øje på hjemmesiden brandfare.dk.

- Brandvæsnet var under et hårdt pres i 2018, fordi vi havde rigtig mange udrykninger. Så jeg frygter, det bliver det samme. Lige nu er optakten identisk med 2018, siger han med henvisning til det seneste store tørkeår, 2018.

Også i hovedstaden holder beredskabet et vågent øje med tørkeindekset og brandfaren, samt hvad andre beredskaber vælger at gøre. De vurderer dagligt situationen, lyder det fra den vagthavende operationschef.

Her er fokus lige nu på at informere og rådgive borgerne om, hvad man selv kan gøre for at undgå brand. For eksempel er det en god idé at have en kande vand klar, når man griller. Man skal også undgå at smide brugte kul i skraldespanden.

På Fyn er der ikke noget forbud på vej, lyder det. Beredskab Fyn følger situationen, men da man ikke har flere udrykninger end normalt, mener man ikke, at det er aktuelt med et forbud lige nu.

Tørken fortsætter

Størstedelen af landet er oppe i rødt på tørkeindekset med et gennemsnit på 9,8 ud af det maksimale 10.

Og den tørke, vi har haft i noget tid, ser ud til at fortsætte, siger DR Vejret's vejrvært Michael Jarnvig.

- I begyndelsen af maj startede vi på 3 i tørkeindekset. Og så kan man se, at i løbet af maj er det steget og steget og yderligere i juni måned. Så nu er vi stort set så højt, som vi kan ligge. Det er tørken i maj måned, der har sat sporene, siger han.

- Vi skal have et ordentligt lag regn, hvis vi skal have gjort noget ved det her, lyder meldingen.

Men lige nu og her skal man regne med regn.

- Man skal ikke forvente, at der kommer regn hverken i denne eller næste uge. Så det er nok meget realistisk at sige, at vi skal på den anden side af Sankt Hans, siger meteorologen.