Det ligner en helt almindelig kommunal bænk, hvor de voksne kan hvile benene, mens børnene leger.
Men ”Den legesyge bænk”, som står på en ganske almindelig københavnsk legeplads har faktisk kostet intet mindre en million kroner.
Bænken, som har stået på legepladsen på Islands Brygge i de sidste fire år, er en af mange historier om offentligt spild, som man kan høre mere om i første afsnit af programserien 'Spild af dine penge', der bliver vist på DR1 i aften klokken 20.45.
"Inviterer til leg og bevægelse"
Bænken blev sat op på legepladsen på Islands Brygge i starten af 2011 af arkitektfirmaet MAPT.
Bænken, der som alt andet interiør på de offentlige københavnske legepladser er finansieret af kommunen, kan skifte farver og mønstre i takt med, at folk passerer forbi.
Efter klokken 17, når mørket falder på, tænder projektoren nemlig for sit lys. Børn og voksne inviteret til leg, bevægelse og oplevelser.
Der er bare et problem. Projektoren virker ikke.
Ikke særlig sjov
Men selv dengang den virkede, var den dyre bænk ikke en hovedattraktion for de børn, der kommer på legepladsen. Det fortæller Olivia Hartmann, som DR møder på legepladsen på Islands Brygge.
- Jeg synes ikke selv den var særlig sjov, fordi den kun lyste sådan få gange, og man skulle hoppe rimelig meget rundt før den duede, siger hun til DR.
Særligt længe har den da heller ikke fungeret som den skulle, fortæller hendes far.
- Jeg kan ikke huske, hvornår den ikke har været i stykker, siger Kenneth Hartmann.
Langt fra den dyreste post
Men det er faktisk hverken bænken - til 3.000 kroner, eller projektoren - til 110.000 kroner, der er den største post i det interaktive legepladseventyr.
Faktisk er 850.000 kroner, altså langt størstedelen af udgifterne til den nu uduelige bænk, gået til konsulenter.
Det fortæller Jon Pape, som i dag er chef for Københavns legepladser.
- De blev brugt til en masse workshops, til at konsulenterne udviklede idéer. De har ikke været ude i verden, tror jeg, men de har været ude på nettet og har talt med andre konsulenter og fået en masse idéer på bordet.
De mange konsulenttimer blev også brugt på at afholde workshops på kommunen, hvor man "bearbejdede idéerne, fortæller Jon Pape.
- Der er blevet brugt rigtigt mange timer på at udtænke bænken. Men jeg vil give dig ret i, at det er rigtigt mange penge, Jon Pape, som ikke sad i forvaltningen, dengang beslutningen om bænken blev taget.
Glemte at spørge børnene
Det var oprindeligt planen, at hele legepladsen skulle være interaktiv, men det var der ikke råd til, fortæller han. Derfor måtte man nøjes med en enkelt bænk.
Men på trods af utallige timers idéudvikling, research og workshops, så er børnene, som bænken er tiltænkt, ikke blevet spurgt, hvad de synes om ideen om en interaktiv bænk.
- Det er endnu en fejl ved det her projekt, siger Jon Pape.
- At man går ud og laver et projekt uden at spørge brugerne, målgruppen, hvad de egentlig har lyst til. Har de lyst til en bænk, kan de bruge en bænk, vil de gerne gå ud med vanter og huer på og leg med en bænk, en lysende bænk? Det er der ikke nogen, der har spurgt om. siger han.
- Det er en god bænk at sidde på
Selvom bænken er tiltænkt børnene, så er det ikke dem, som har benyttet sig mest af den, fortæller Kenneth Hartmann fra legepladsen i København.
- Forældre bruger bænken. Det er en god bænk at sidde på. Men bænken som interaktiv bænk, den er der ingen der bruger. Og heller ikke den gang den virkede.
Københavns Kommune har siden sløjfet den legesyge bænk. Bænken er blevet stående, men projektoren er blevet pillet ned. Ifølge Københavns Kommune var simpelthen for dyrt at udskifte pæren og reparere projektoren.
Du kan se mere meget om spild af danskernes skattekroner, når DR1 i aften kl. 20.45 viser første afsnit i programserien "Spild af dine penge".
Har du også oplevet spild af offentlige kroner, så vil vi gerne høre fra dig. Send os en mail på spild@dr.dk.