Israel skal stoppe angrebene mod palæstinenserne og Libanon.
Sådan lød det fra demonstranterne, der lørdag eftermiddag er på gaden i København.
Demonstrationen begyndte på Esplanaden og stopper i centrum af København på Rådhuspladsen og finder sted for at markere årsdagen på krigen i Gaza, der kom efter Hamas’ terrorangreb på Israel 7. oktober.
En af dem, der var mødt op, er konsulent Anette Thaulow.
- Jeg er her for jødernes og palæstinenserne skyld. Jeg har venner på begge sider, og det er en sorgens dag for mig, siger hun.
Hun fortæller, at det er meget sorgfuldt for hende at stå der i dag, da hun mener, der sker en polarisering i vores samfund på grund af krigen.
- Det er en polarisering, som vi ikke har set i årtier. Jeg synes, vi alle sammen skal række ud til hinanden i dag og indgå en pagt, hvor vi lægger pres på den danske regering og sige, at vi ikke længere kan være på den ene side, siger hun.
USA og Biden tager ikke stilling
Hun mener, at regeringen skal lægge pres på den amerikanske regering og siger, at USA med Biden i spidsen lige nu ikke tager stilling til noget som helst.
Anette Thaulow kalder i videoen situationen for en tikkende bombe:
- Vi har brug for at slå hårdt mod hårdt og få FN-styrker ned mellem grænsen mellem Gaza og Israel. Vi skal ikke have en massemassakre i Mellemøsten. Vi skylder hinanden at tage ansvar og få det stoppet, siger Anette Thaulow.
Hun peger på, at konflikten allerede begyndte efter Anden Verdenskrig, og at det nu er på tide, at vi ikke accepterer flere ofre på hverken den palæstinensiske eller israelske side.
Regeringerne får kritik for at være for tavse
Susanne Awad, der er sundhedsøkonom, var tidligere i dag også blandt de demonstrerende. Hun stammer selv fra Libanon og har stadig en stor del af sin familie, der bor i landet, som lige nu oplever angreb fra Israel.
- Jeg er her, fordi jeg synes, det er uretfærdigt, at børn skal dø dagligt, og at der ikke er nogen i regeringen eller i andre landes regeringer, der snakker om det. Så jeg er rigtig stolt over, at der er så mange mennesker for at forsvare de uskyldige, siger hun.
Hun kalder det "ekstremt uretfærdigt", at regeringer rundt om i verden forholder sig med stilhed over for Israel, når både palæstinenserne og libaneserne bliver angrebet.
- Vi skal mindes om, hvem der startede det her. Der er en rigtig lang historie, som man vælger at ignorere, og man kigger på kun de ene side af, hvad der foregår.
Nogle vil mene, at Hamas startede det med at foretage et terrorangreb mod Israel 7. oktober.
- Vi vil meget gerne have fred på begge sider. Der er sket så mange uretfærdigheder i Palæstina før 7. oktober, og det er det, vi glemmer. Folk bliver smidt ud af deres hjem, fordi der kommer nye besættelsesområder. Det er et kald for at få hjælp. Men retfærdiggør ikke, hvad der skete 7. oktober, siger hun.
Uskyldige bliver ramt hver dag
Susanne Awad mener derfor godt, man kan markere civile tab på begge sider af konflikten, men hun fortæller, at palæstinenserne er voldsomt presset, da de er blevet presset til at bosætte sig så tæt i Gaza.
- Folk accepterer, at der er angreb på skoler og hospitaler, og jeg forstår ikke, hvorfor vi er så stille. Der er uskyldige mennesker, der bliver dræbt dag for dag, og der er ingen, der siger noget, lyder det fra Susanne Awad.
Susanne Awad mener, at mange har glemt palæstinensernes situation før 7. oktober. Det fortæller hun om i videoen her:
Københavns Politi skriver på det sociale medie X, at der kan opstå trafikale udfordringer på strækningen fra Esplanaden og indad mod Rådhuspladsen. Desuden oplyser politiet, at de er til stede omkring demonstrationen og i resten af byen med "passende styrker".
Det er bevægelsen Stop Annektering af Palæstina, der står bag demonstrationen. Marchen begyndte på Esplanaden og slutter på Rådhuspladsen i København.
Ud på eftermiddagen ankom demonstranterne til Rådhuspladsen. Det kan du se i videoen her: