Lovende demens-medicin ser ikke ud til at komme til Danmark: ’Lige nu er jeg pessimistisk’

Medicinen er godkendt i USA og andre lande. Men den europæiske lægemiddelstyrelse har givet foreløbigt afslag.

Den europæiske lægemiddelstyrelsen begrunder sin afvisning med, at fordele ved Lecanemab ikke opvejer risikoen for ulemper. (Foto: © Yui Mok/PA Images/Ritzau Scanpix, Farvejustering: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Der findes ingen helbredende kur mod demenssygdomme.

I mange år har læger derfor måtte nøjes med at bruge medicin, der lindrer symptomerne hos mennesker med demens.

Men nu er der kommet et lægemiddel, der til en vis grænse kan bremse svækkelsen af hukommelse hos personer med Alzheimers – den mest udbredte af alle demenssygdomme.

Lige nu er der dog ingen udsigter til, at patienter i Danmark kan få gavn af lægemidlet, der har fået navnet Lecanemab.

For selvom midlet er godkendt i USA, Japan, Kina, Sydkorea, Hong Kong og Israel har den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, anbefalet et afslag på ansøgningen om markedsføring i EU.

Beslutningen skyldes medicinens bivirkninger, som vi vender tilbage til senere i artiklen.

- Jeg er overrasket over, at den ikke er blevet godkendt, siger Kristian Steen Frederiksen, der er overlæge og klinisk forskningslektor ved Nationalt Videnscenter for Demens.

- For jeg synes den effekt, medicinen har, er tilstrækkelig stor til, at den gør en forskel for mennesker med demens. Jeg anerkender fuldt ud, at bivirkningerne er noget, der kan give anledning til bekymring, men jeg tror, det er noget, der er håndterbart, fortsætter han.

EMA's afgørelse er dog ikke helt endelig. Eisai, der er det japanske firma bag medicinen, har nemlig mulighed for at ansøge om en revurdering.

- Nu vil firmaerne måske prøve at lave noget mere forskning, som måske kan gøre, at den europæiske lægemiddelmyndighed ser anderledes på det. Men lige nu er jeg pessimistisk i forhold til at få det i EU, siger Kristian Steen Frederiksen.

Kan give bivirkninger i hjernen

Den nye medicin har vist lovende resultater i forskningen. I en undersøgelse publiceret i The New England Journal of Medicine deltog knap 1.800 personer med Alzheimer i et tidligt stadie.

Nogle fik Lecanemab, andre fik placebo. De deltagere, som fik medicinen, fik det 27 procent mindre dårligt, end dem som ikke fik medicinen.

Men som så meget andet medicin følger der også bivirkninger med. En af dem er hævelser i hjernen, forklarer Kristian Steen Frederiksen:

- Og det er klart, at de er alvorlige. Bivirkningerne er dog typisk blevet opdaget på scanninger, fremfor at det er patienterne, der selv har oplevet bivirkningerne, siger han.

’Bør være patienternes og pårørendes beslutning’

EMA begrunder deres afvisning med, at fordelene ved Lecanemab ikke opvejer risikoen for ulemperne, altså de alvorlige bivirkninger, der kan følge med.

Men den beslutning undrer Kristian Steen Frederiksen:

Artiklen fortsætter under grafikken her.

- Hvis det var en sygdom, der ikke var dødelig og påvirker livet i udstrakt grad, så skal man selvfølgelig kun tolerere en mindre grad af bivirkninger. Men den her sygdom er fremadskridende og medfører betydeligt tab af livskvalitet. Så her vil mange patienter jo nok sige; jamen jeg er villig til at risikere nogle potentielle alvorlige bivirkninger, fordi Jeg har den her alvorlige sygdom.

Derfor mener han, at patienter og pårørende burde få tilbuddet, hvis patienternes læger vurderer, at medicinen kan have en gavnlig effekt.

- Men den mulighed bliver nu taget fra dem i EU, siger Kristian Steen Frederiksen.

Er der alternativer?

Lecanemab er ikke det eneste lægemiddel til personer med demens, der lige nu vinder frem.

- Der er heldigvis andet forskning i gang. Men det, der står tættest på i rækken, og som også er godkendt i USA, hedder Donanemab. Men det ligner desværre meget lecanemab, og derfor frygter jeg, at det heller ikke bliver godkendt i EU, siger Kristian Steen Frederiksen og fortsætter:

- Og så ser vi nogle år ud i fremtiden, før der begynder at komme nogle lægemidler, der er så langt, at man vil begynde at få myndighederne i EU til at overveje, om de skal godkendes.

Det er kun EU-lande, som EMA 's beslutning dækker over. Norge og Schweiz har endnu ikke truffet en beslutning om, hvorvidt de vil godkende Lecanemab. I Storbritannien har det offentligt finansierede sundhedssystem sagt nej til at give medicinen via det offentlige system. Men den er godkendt til, at patienter kan få den på egen regning gennem private klinikker eller hospitaler.

Der er ting, du kan gøre for at forebygge, at du får nogle demenssygdomme. Bliv klogere her:

Og i dag kan du se første afsnit af den nye DR-dokumentarserie 'Demenskoret'. Det er kl. 20.30 på DR1, eller når det passer dig på DRTV.

Demenskoret: Mon de dukker op?