De unge ser ned på ledige

Unge mener i højere grad end gennemsnittet, at langtidsledighed er selvforskyldt. De har også større respekt for folk i arbejde end ledige.

Mange unge har større respekt for personer, der har et lønnet arbejde end for ledige, der er på dagpenge eller kontanthjælp. (Foto: © DR, DR)

Jo yngre man er, jo mindre respekt har man for folk uden et arbejde.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR.

På spørgsmålet om, hvorvidt man har større respekt for personer i lønnet job end for dem, der er på dagpenge eller kontanthjælp svarer hver tredje, at de er helt eller delvist enige.

Social analfabetisme

Men ser man på gruppen af unge mellem 18-34 år, er det hele 46 %, der er enige.

Og det er paradoksalt i forhold til den store ungdomsarbejdsløshed, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

- Det er et tegn på social analfabetisme. Mange unge ved ikke, hvad arbejdsmarkedet egentlig er, og hvordan samfundsstrukturerne virker. Det afspejler også den hurtige nyhedsformidling, der giver et indtryk af, at det er de lediges egen skyld, siger han til DR Nyheder.

Samme tendens viser sig, når Epinion spørger, om langtidsledighed er selvforskyldt.

Liberalistiske holdninger blandt de unge

Her svarer gennemsnitligt hver tredje, at er man ledig efter to år på dagpenge, så skyldes det, at den ledige ikke vil have de job, der er til rådighed.

Mens 28% af aldersgruppen over 56 år er helt eller delvist enige, gælder det 38% af de unge.

- De hardcore liberalistiske holdninger er meget udbredt blandt de unge. Men det er også dem, der ikke har prøvet selv at være arbejdsløse. Man kan sige, at dem, der ikke selv har haft berøring med problemet, er dem, der er mest kritiske overfor de ledige, siger journalist og forfatter Lars Olsen til DR Nyheder.

P1 sætter fokus på deadline for dagpenge, når de lørdag sender live fra indkøbscenteret Rødovre Centrum. Her vil vært Søren Carlsen bede både virksomheder, ledige og politikere om at komme med forslag til, hvordan de mange, der risikerer at miste dagpengene, kan hjælpes.

Hør med på P1 eller følg debatten via webcam på dr.dk kl. 12.15 - 13-33.