Både i den private og den offentlige sektor ligger de unge mellem 20 og 30 år i top, når det gælder sygefravær. For eksempel havde de 25-29-årige kommunalt ansatte 14,4 sygedage i løbet af 2010, mens seniorerne på de samme arbejdspladser kun lagde sig syge 10,7 dage.
Med andre ord, var de unge medarbejdere i kommunerne 35 procent mere syge end de ældste medarbejdere. Det viser sygefraværstal fra Danmarks Statistik, som Ugebrevet A4 har analyseret.
Lærer ikke rutinen
Et af de steder, de mærker det høje sygefravær hos de unge er i Dansk Sygeplejeråd hos de nyuddannede sygeplejersker. Her nævner næstformand, Dorte Steenberg manglende eller dårlige introduktionsforløb som en af flere forklaringer på et stort antal sygedage.
- De nyuddannede er nye på arbejdsmarkedet, de kommer ind i et job med rigtig højt tempo og mange komplekse og forskellige arbejdsopgaver, hvor de som nye ikke kender rutinerne. Og de har endnu ikke opbygget en erfaring, forklarer Dorte Steenberg til DR Nyheder.
- Det resulterer ofte i, at travlhed træder i stedet for et introduktionsforløb og/eller tager over, så introduktionen til opgaverne bliver alt for kort og alt for mangelfuld.
Det betyder, at en del sygeplejersker får stress og melder sig syge.
I en anden fagforening 3F peger de også på dårlig eller ingen introduktion til arbejdsmarkedet, som en forklaring på, at de unge har markant mange flere sygedage end de ældre.
Det siger Palle Larsen, leder af Arbejdsmarkedspolitisk afdeling i 3F.
Sygedagene kan blive færre
- De unge er ikke vant til at være på arbejdsmarkedet, hvor kravet er, at de skal være 100 procent effektive hele tiden.
- Jeg er sikker på, at det høje sygefravær kan bringes en del ned ved, at der er et formelt og godt introduktionsforløb for de nye. Et forløb hvor de nyuddannede føler sig meget velkomne, og hvor de også får kendskab til nedskrevne regler og arbejdskultur og identitet for den pågældende arbejdsplads, lyder det fra Palle Larsen.