Tidligt i morges ankom en lastbil ledsaget af politieskorte til Statens Serum Institut (SSI) på Amager i København.
Med sig bragte den de første doser af vaccinen mod covid-19, som medicinalvirksomhederne Pfizer og Biontech har udviklet.
Anne-Marie Vangsted, faglig direktør på Statens Serum Institut, var mødt tidligt op for at tage imod de første vacciner.
- Det er jo kæmpe stort. Nu har vi været her i coronasituationen i tre-kvart år, og det at kunne se et lys ude for enden af tunnelen, det er stort, siger hun til DR.
Også for SSI-direktør Henrik Ullum er det en glædens dag.
- Vi har længe glædet os til at modtage den her første ladning af vacciner og derfor snart kunne sende dem ud til danskerne, siger han til til Ritzau.
- Det er meget, meget dejligt, at vi nu snart kan lave et direkte slag tilbage mod corona ved at behandle det aktivt ved, at vi immuniserer, således at man ikke bliver syg, siger Henrik Ullum.
De første 9.750 iskolde vaccine-doser er i løbet af natten blevet kørt fra Pfizers lager i Belgien.
Hos SSI bliver der nu lavet en kvalitetskontrol af vaccinerne, der indtil videre fortsat skal opbevares ved minus 70 grader.
Senere vil de blive delt ud i de portioner, som hver af de enkelte regioner skal modtage. I første omgang bliver de kørt til de syv regionsapoteker. Det ventes, at de første danskere kan blive vaccineret i morgen tidlig.
Region Hovedstaden får tre ud af de første ti pakker med vaccinen. Midtjylland får to, Nordjylland får én, Sjælland får to og Region Syddanmark får også to.
I Hovedstaden bliver de første vacciner kørt ud til Omsorgscentret Kærbo i Ishøj.
I de andre regioner er det på Blomstergården i Slagelse, Birkebo i Aalborg, Ankersgade i Aarhus og Ældrecenter Øst i Odense, hvor der skal vaccineres først med første sending.
'Jeg er spændt. Det er da klart'
Thomas Mark Bøgeskov, der er logistikchef i Region Hovedstaden, står sammen med sine folk for at fragte vaccinerne videre til de steder i regionen, hvor de første stik skal uddeles.
- Søndag morgen klokken 7 møder vi her med chaufførerne og vores teamledere og kører ud til apotekerne og får de vacciner, vi skal, og kører ud til vaccinationsstederne, der skal bruge dem, og overdrager til dem, fortæller han
Logistikchefen ser frem til opgaven med at få transporteret de første vacciner ud til danskere på landets plejecentre.
- Jeg er spændt. Det er da klart, siger han.
Fra hans sæde er der ikke meget, der kan gå rivende galt, men der er da lige en enkelt ting.
- Det værste, der kan gå galt, er, at bilerne bryder ned, men så har vi heldigvis nogle backup-køretøjer, så vi er klar, siger Thomas Mark Bøgeskov.
En lind strøm af vacciner
Dagens forsendelse er bare den første af en lang række. I den kommende uge forventes der at blive leveret lige under 40.000 doser af Pfizer/Biontech-vaccinen, mens der i ugerne efter forventes omkring 48.000 doser ugentligt.
Da man skal have vaccinen to gange med tre-fire ugers mellemrum, betyder det, at man kan halvere antallet af vaccinedoser for at finde ud af, hvor mange mennesker der kan vaccineres løbende.
Til gengæld kan der være flere vacciner på vej, når EU's lægemiddelagentur, EMA, 6. januar mødes for at drøfte, om man også kan give tilladelse til, at Modernas vaccine mod covid-19 kan bruges.
Sundhedsminister Magnus Heunicke fortalte desuden i onsdags, at Danmark har lagt billet ind på yderligere 2,6 millioner doser af Pfizer og Biontechs covid-19-vaccine.
Er du bekymret for vaccinen og potentielle bivirkninger, blev indlægssedlen for nyligt offentliggjort. Her fremgik det, at de mest almindelige bivirkninger er smerter og hævelse på injektionsstedet, træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter, kulderystelser og feber.
Men det er alt sammen rimelig normalt, lød vurderingen fra DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling:
- De bivirkninger, vi ser her, er præcis dem, vi kender fra normale influenzavacciner. Så selv om vaccinen har været udviklet rekord hurtigt, så er der ikke noget, der tyder på, at der gemmer sig nogle alvorlige bivirkninger.