- Jeg var blevet clean, var startet i en ny skole og boede alene, men jeg vidste ikke, hvad et normalt liv var.
Det siger Nadja Lund på 21, der er vokset op med en far og mor, der både drak og tog stoffer. Hun blev selv misbruger, fik en overdosis, men blev clean. Der var dog så mange ting hun ikke havde lært, så hun kunne ikke få en hverdag til at fungere.
- Det har været svært, jeg havde en meget forvirret barndom, der var ingen trygge rammer, ingen rutiner, og jeg har ikke fået den opdragelse og lært de ting, som andre har, siger hun.
Nadja boede på skift hos forældrene, men flyttede hjemmefra meget tidligt, og boede nogle år hos en onkel og tante. Hun blev selv misbruger, fordi hun var vant til et liv, hvor alkohol og stoffer var normalt.
Nadja kontaktede Tuba, Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkoholmisbrugere, da hun var kommet ud af sit misbrug og sad alene i sin lejlighed. Efter en uge startede hun i terapi, og det hjalp hende til at få et normalt liv.
I dag er Nadjas mor clean, hendes far er på antabus, men han ryger i engang imellem.
- Jeg prøver at få et bedre forhold til mine forældre. Jeg har lært at acceptere dem som de er, men også at distancere mig fra dem. Jeg ser dem, men jeg skal tænke på mit eget liv, siger Nadja.
Hos Tuba bestemmer den unge selv, hvad der skal snakkes om, og hvad de vil sige.
- Vi snakker meget om følelser og om de ting, man har været udsat for, og som man holder hemmeligt, siger Nadja, som også sætter pris på gruppeterapien, fordi det hjælper de unge at vide, at de ikke er alene i verden.
Folketinget har netop besluttet, at børn og unge af misbrugere skal tilbydes hjælp af kommunen inden for en måned, men pengene er endnu ikke fundet, og det er ikke afklaret, hvordan det skal ske.
For Nadja betød det meget, at hun kunne søge hjælp anonymt, og at der ikke var en masse papirarbejde og forældresnakke.