Danskere har indtil nu haft bundrekord i mundbind: 'Rigtig godt, at anbefalingen ændres'

Ud af 26 lande har Danmark ligget dårligst, når det handler om at beskytte sig selv og andre med mundbind.

Brugen af mundbind i offentlig transport har været meget forskellig i Danmark og Tyskland denne sommer. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix og REUTERS/Wolfgang Rattay)

I butikker, busser og tog over hele Europa er det denne sommer blevet en sjældenhed at se et ansigt, der ikke er dækket af et mundbind.

Men ikke i Danmark. Herhjemme har der i modsætning til for eksempel Tyskland og Frankrig ikke været et krav om at dække ansigtet i det offentlige rum.

I dag melder Sundhedsstyrelsen så, at det fremover anbefales at bruge mundbind, hvis der er trængsel i den kollektive trafik.

- Det er rigtig godt, at anbefalingen ændres nu. Vi har haft fokus på mundbind et godt stykke tid, for det har været påfaldende, at man har brugt det i udlandet, men ikke i Danmark, siger Lungeforeningens formand, Torben Mogensen. Hans medlemmer er blandt de mest sårbare, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Myndighedernes forsigtige tilgang til krav om mundbind har også afspejlet sig i danskernes opførsel.

Således ligger vi helt i bund i en international sammenligning af folks opførsel i 26 lande, som Yougov har lavet for Imperial College London over de seneste fem måneder.

- Men det er jo ikke så underligt, for hidtil har Sundhedsstyrelsen jo nærmest sagt, at de ikke virkede. Men på det seneste er der kommet mere og mere viden om, at mundbind har en effekt, siger Torben Mogensen.

- Der er nok en bred vifte af faktorer, der påvirker vores brug af masker. Det omfatter både de enkelte landes regler, men også vores egen sårbarhed over for sygdommen og holdninger til masker i vores omgangskreds og hos vores forbilleder, siger Sarah P. Jones fra Imperial College London.

Skrappere krav i det meste af Europa

Den danske anbefaling om at bruge mundbind i trængte tog og busser er dog stadig i den absolut milde ende, når man sammenligner med andre europæiske lande.

I Frankrig kan man for eksempel få en bøde på 1.000 kroner, hvis man glemmer mundbindet på offentlige områder.

Forretninger er mange steder underlagt endnu hårdere regler. I Tyskland er det muligt at give bøder til butiksejere på op til 75.000 kroner, hvis reglerne ikke bliver overholdt.

I Danmark er der dog ingen planer om at indføre krav som dem, man ser syd for grænsen. Men Sundhedsstyrelsen oplyser, at man følger udviklingen i smittespredningen meget tæt, og at det kan komme på tale at anbefale mundbind i for eksempel indkøbscentre.

- Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Udmeldingen kommer efter en måned, hvor smittetallene i Danmark har været svagt stigende. Dog fra et meget lavt niveau.