Danskere er plaget af ensomhed

Langt flere mennesker ringer ind til anonyme rådgivningslinjer og fortæller, at de er ensomme. Hos Livslinien er antallet af henvendelser steget mere end 200 procent siden 2001.

Landets anonyme rådgivningslinjer melder om et stigende antal henvendelser, hvor langt de fleste opkald handler om ensomhed. Det gælder både unge og gamle, mænd og kvinder fra alle samfundslag.

- Vi oplever, at en stor del af dem der ringer ikke kan dele deres ensomhed med dem, der er tæt på i deres liv, fortæller Christine Walsh fra Livslinien.

Her er antallet af anonyme henvendelser siden 2001 steget med mere end 200 procent - fra knap 4000 til mere end 13.000 opkald i dag. Og det handler især om, at samfundet er blevet perfektionistisk, forklarer Christine Walsh:

- Vi ved hvordan vi skal bo, hvordan vi skal leve, spise, have et parforhold og hvordan vi skal være forældre. Men det vi ikke ved er, hvordan vi skal være i livet, når det er svært, siger hun.

Isoleret og ensom

Meldingen er den samme fra en række af landets andre anonyme rådgivningslinjer. Blandt andet Psykiatrifonden, der oplever et stigende antal henvendelser, hvor ensomhed udgør hovedtemaet. Det fortæller psykolog Majken Blom Søefeldt:

- Det overrasker mig ikke, men det er skræmmende, at det er den her tendens. Også fordi vi jo ved, at det der handler om at være isoleret og ensom - det er altså en rigtig stor trussel for helbredet generelt.

Rammes af svær depression

Begge er de enige om - at ensomhed ikke er noget nyt - men at det er blevet værre. Paradoksalt nok - men vores netværk - med facebook og twitter - er blevet større, forklarer Christine Walsh fra Livslinjen.

- Det vi viser på Facebook og med vores sms'er og når vi Twitter - det er alt dét vi magter og formår. Vi viser vores succes. Men vi vil jo helst ikke bringe det ind, at vi også er fejlbarlige mennesker.

Omkring en halv million danskere bliver ramt af en svær depression i løbet af deres liv.

Endnu flere oplever en mildere former for depression. Ifølge professor og psykiater Poul Videbech, vil mellem 100.000 og 200.000, på en tilfældig dag opleve en depression.