SF og K kræver karantæne til rejsende, der kommer hjem fra udlandet: Minister bakker op og foreslår ti dage

Brud på karantæne efter indrejse skal kunne straffes med bøde, foreslår partierne.

Lige nu kan rejsende selv bestemme, om de vil gå i isolation, når de lander i Danmark, men myndighederne opfordrer til det (arkiv). (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Den ekstra smitsomme coronamutation fra Sydafrika blev i går konstateret i Danmark for første gang hos en sjællænder, der havde rejst i Dubai.

Derfor bliver der i dag rettet kritik af reglerne for folk, der rejser ind i landet.

Lige nu er der nemlig ingen krav om test og selvisolation, når folk først er kommet ind i landet. Der gælder blot en opfordring om at gå i karantæne derhjemme.

Derfor kan rejsende tage en ny mutation af coronavirus med sig til Danmark uden at vide det og så vælge at blæse på anbefalingerne og risikere at sprede den ud i samfundet.

Og det er alt for slapt, mener SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

- Vi bliver simpelthen nødt til at bede regeringen om at stramme op på de regler, der gælder, når man rejser ind i landet, så man har en eller anden form for effektiv karantæne, indtil vi er sikre på, at folk ikke er smittet med virusvarianter, vi ikke vil have inden for dørene, siger hun.

Samme toner lyder fra De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

- I den her meget sårbare situation vi er i i øjeblikket, bør man teste dem, der kommer til vores land, og så synes jeg, at de skal være i karantæne i fire dage og så testes igen, inden man kan sige, at de er fri fra corona.

- I øjeblikket er det bare en henstilling. Det vil sige, at folk dybest set vil kunne gå ned og tage metroen ind til hovedstaden (fra lufthavnen red.), og det er uhentsigtsmæssigt i en situation, hvor vi er så sårbare, som vi er nu, siger han.

Regeringen foreslår ti dages karantæne

Her til aften melder regeringen sig enig med de to partier om, at der skal være en form for karantæne for folk, der kommer til Danmark fra udlandet.

- Vi ønsker, at hvis du har været ude at rejse og kommer hjem til Danmark, skal du gå i isolation i ti dage. Gør du ikke det, skal der være mulighed for at give en bøde eller en anden straf, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Hør justitsminister Nick Hækkerup i klippet herunder.

Han siger, at han i næste uge vil indkalde Folketingets partier og se, om der kan findes et flertal om forslaget. Han siger også, at regeringen som udgangspunkt tænker, at karantænen skal gælde for rejser til alle lande.

- Hvis folk kommer hjem med den sydafrikanske mutation og spreder den i Danmark, kan det potentielt være rigtig farligt. Hvis man kommer hjem og lader sig isolere, kan vi være sikre på, at man ikke breder smittekæder ud i Danmark, siger han.

SF vil kigge mod Norge, der kræver lang karantæne ved indrejse

Sundhedsmyndighederne har længe haft en stigende bekymring for den ekstra smitsomme coronavariant, der først blev opdaget i England, og nu er konstateret i 283 tilfælde i Danmark. Siden er den sydafrikanske variant med navnet N501YV2 dukket op og har fået godt greb i store dele af Afrika.

Ligesom den engelske er den ikke mere farlig at få, men den er mere smitsom, og så kan den medføre nedsat følsomhed over for antistoffer.

I går kunne Statens Serum Institut så bekræfte det første tilfælde i Danmark hos en dansker, der for nylig var hjemvendt fra Dubai.

Med de nye stramme coronarestriktioner i Danmark er det også et krav, at rejsende med fly skal have en negativ coronatest, der ikke må være mere end 24 timer gammel, for at få lov til at komme på flyet mod Danmark.

Og selvom det ikke vides, om personen med den sydafrikanske mutation var omfattet af de regler, eller om personen isolerede sig ved ankomsten, så er der altså behov for strammere regler, mener SF og Konservative.

Hør SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Konkret foreslår Kirsten Normann Andersen (SF), at man kigger mod Norge, der kræver ti dages karantæne ved indrejse.

- Der er ikke nogen kære mor. Der skal man vente og sikre sig, at man ikke er smittet, inden man får lov til at blive sluppet løs i samfundet igen.

Skal koste bøde, hvis du bryder reglerne

Hun ved ikke, om det lige præcis skal være ti dages karantæne, men selve kravet er den rigtige vej at gå, siger hun.

- For det er den eneste måde, vi kan være sikre på at fange eventuelle mutationer og smittekæder, inden de er ude i samfundet. Det har vi desværre set eksempler på, at vi ikke har været gode nok til, siger hun.

Det er altså en lidt anderledes model end De Konservatives bud, hvor rejsende vil skulle testes ved ankomst, så fire dage i karantæne og så testes igen. Partierne er dog enige om, at det skal være et påbud, og at straffen ved at bryde reglerne skal være en bøde.

Hør De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

- Det synes jeg bestemt, at vi er nødt til, siger Per Larsen (K) og påpeger, at nedlukningen koster milliarder for det danske samfund.

Kirstin Normann Andersen (SF) stemmer i:

- Vi giver jo også bøder til unge, der holder fester, og det er ikke, fordi jeg har lyst til at svinge med bødeblokken, men jeg har lyst til at sende et signal om, at vi skal tage det her alvorlig. Hver gang vi ikke gør det, går det ud over dem, der er nødt til at isolere sig eller må holde deres virksomheder lukkede, siger hun.

I Kastrup Lufthavn må folk selv bestemme, hvad de gør

I Kastrup Lufthavn kan flypassagererne lige nu selv bestemme, hvad de gør, når de lander i Danmark. Men det fleste, som DR Nyheder har talt med i dag, har planer om at følge myndighedernes anbefalinger om at gå i karantæne.

Det gælder blandt andre Kent Hjorth Hansen, der er kommet hjem fra Sydamerika.

- Nu må man ikke komme på arbejde i øjeblikket alligevel, så det er hjemmearbejde den næste tid, siger han.

Kent Hjorth Hansen er kommet hjem fra arbejde i Sydamerika. (© DR)

Han arbejder for Maersk Drilling og har været på arbejde på en boreplatform. Han kan i prinicippet selv bestemme, om han vil gå ud og være sammen med andre mennesker de næste dage, og han synes umiddelbart, at det er fint, at det er op til en selv.

- Jeg tror godt, at folk selv kan finde ud af det, siger han.

Anna Kristinsdottir, der studerer på Aarhus Universitet, har været hjemme i Island over julen. Hun har planer om fire dage i selvisolation og så tage en test, fordi hun arbejder med ældre mennesker til hverdag.

Anna Kristinsdottir mener, at Danmark bør gøres som Island og kræve to gange test og fire dages karantæne. (© DR)

I Island var hun påbudt at følge den model, De Konservative foreslår, med to gange test og fires dages karantæne, og hun forstår ikke helt, at Danmark ikke kræver det samme.

- Jeg synes, at det ville være en god idé, at Danmark bruger den samme regel som Island, fordi jeg jo sådan set kunne blive smittet på vej herhen, siger hun.

Artiklen er opdateret 18.43 med kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup.