Hvert år rejser hundredvis af teenagere et år til USA på udvekslingsrejse, og det er en god forretning at sende unge på udveksling i USA.
Sidste år var der 11 godkendte organisationer, der arrangerede opholdene.
Men flere af de organisationer, der arrangerer sprogrejserne, er for dårlige til at undersøge de amerikanske familier, de unge skal bo hos.
Derfor er danske udvekslingsstuderende i flere tilfælde havnet hos en værtsfar, der har misbrugt dem seksuelt.
Misbrugt som 17-årig
En pige, der ønsker at være anonym, tog som 17-årig på sprogrejse gennem firmaet STS.
Opholdet udvikler sig hurtigt til et mareridt, da hendes amerikanske værtsfar lægger an på hende.
I løbet af opholdet bliver den 17-årige udsat for to grove seksuelle overgreb.
- Fordi jeg var så bange og fuldstændig alene så turde jeg bare næsten ikke gøre noget som helst. Jeg prøver at sige fra men samtidig er jeg dødsens angst fordi han siger, at han altid vil kunne finde mig uanset, hvor jeg er, fortæller pigen.
Organisationerne løber fra ansvaret
Det koster op mod 60.000 kroner at komme på udvekslingsophold i USA, og organisationernes rolle er blandt andet at finde værtsfamilier til de unge.
Og det ryster Børnerådet, at organisationer sender unge til USA, der ender med at blive misbrugt seksuelt.
- Det afspejler en form for kynisme, hvor pengene er vigtigere end børnene, siger formand i Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen.
Sagen med den 17-årige pige er ikke den eneste. Programmet Bag Facaden på DR1 afslører i aften, at flere udvekslingsstudenter er blevet udsat for seksuelle overgreb.
Organisation erkender fejl
Hos organisationen STS, der arrangerede opholdet for den 17-årige pige, påtager man sig det fulde ansvar.
- Vi har begået en fejl, det er der ingen tvivl om, og det kan jeg kun beklage, siger John Cedergårdh.
Mister godkendelsen
Det er Forskningsministeriet, der godkender organisationerne. Vælger de unge en af de godkendte organisationer kan de få 10.000 kroner i støtte fra Staten.
- Det er meget alvorlige sager, vi er blevet præsenteret for, og de organisationer, der har problemer med kvaliteten, vil også miste deres godkendelse, siger kontorchef i Styrelsen for Universiteter og Internationalisering, Mikkel Buchter.
Selvom STS altså erkender fejlen, har Forskningsministeriet nu frataget organisationen sin godkendelse.
Men programmet Bag Facaden fortæller i aften om en misbrugssag, hos en anden organisation, der stadig er godkendt af Forskningsministeriet.
Du kan se programmet på DR1 i aften klokken 20, og har du været udvekslingsstudent i USA og har lignende historie kan du skrive til nst@dr.dk.