For de cirka 300.000 ladyboys i Thailand er det svært at få et pas, deltage i sportsbegivenheder eller at få en bankkonto. Men det bliver lavet om nu, hvor Thailands regering planlægger at skrive det tredje køn ind i landets forfatning til april.
Anerkendelsen vækker glæde hos Linda Thor Pedersen, der er transpolitisk talsperson hos Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner (LGBT Danmark).
- Transpersoner bliver udsat for hate crimes, og derfor synes vi, det er et godt initiativ, at de nu skal omfattes af beskyttelse, siger hun.
Er beskyttet i Danmark
En lignende lov er dog ikke nødvendig i Danmark. Transpersoner er nemlig allerede beskyttet, lyder det fra Linda Thor Pedersen. Siden 1. september har det været muligt at skifte personnummer til det modsatte køn, hvis man har lægelig dokumentation for, at man er transkønnet. Tidligere skulle man have gennemgået en kønsskifteoperation.
- Vi er allerede beskyttet i Danmark i forhold til hate crimes, ligestilling og lønforhold, siger hun.
Der er dog stadig plads til forbedringer i den danske lovgivning, mener Linda Thor Pedersen.
Kede af overlap i loven
Landsforeningen kæmper for, at kønsidentitet skrives ind som en særskilt gruppe i loven om forskelsbehandling. Som det ser ud nu, forbyder loven at forskesbehandle på baggrund af blandt andet seksuel orientering, etnicitet og religion, men ikke kønsidentitet.
Ifølge Linda Thourup Pedersen betyder det, at der i lovgivningen er sat lighedstegn mellem ens seksuelle orientering og ens kønsidentitet.
- Det er vi kede af. For seksuel orientering og kønsidentitet er ikke det samme. Vi fornemmer, at der er en stor modstand mod at ændre det i justitsministeriet, siger Linda Thor Pedersen.