Danske rotter stortrives i private kloakrør

Der er styr på de offentlige kloakrør, mens rotterne boltrer sig i private stikledninger, advarer eksperter.

Vejarbejde og byggeri betyder, at flere rotter kommer op til overfladen. (© AP Graphics)

Private kloakledninger er blevet hovedproblemet, når det gælder bekæmpelse af rotter.

De private stikledninger i byerne er ofte i elendig stand og bliver - i modsætning til offentlige kloakrør - ikke vedligeholdt, fastslår flere eksperter i rottebekæmpelse over for Ritzau.

- Vi har omkring 57.000 km private stikledninger, som ingen interesserer sig for. Det er nogenlunde lige så meget som de offentlige kloakker. Der bliver kun gjort noget ved de private, når der kommer rotter op i køkkenet, så vi har et kolossalt efterslæb, siger Peter Weile, der er konsulent i Naturstyrelsen.

Rotter kommer op til overfladen

90 procent af rotterne i byen har udspring i kloakken. Rottespærrer og avancerede fælder, der slår dyrene ihjel, har en effekt, men kan ikke fjerne problemet, siger Peter Weile.

2012 var et frygteligt rotteår på landsplan med omkring 176.000 anmeldelser fra borgerne. I København var der rigtig mange sager, siger Peter Weile.

- Problemet er, at der bliver gravet voldsomt overalt i hovedstaden til metro, vejarbejde og byggeri. Når håndværkere så glemmer at afproppe de rør, de saver over, får vi rotterne op til overfladen, siger Peter Weile.

Nemt at anmelde online

Områdechef Morten Otkjær Thune fra Teknik- og Miljøforvaltningen i København oplyser, at der i 2013 har været 12 procent flere rottesager end året før.

- Det skyldes dels, at det er blevet meget nemt at anmelde rotter online, dels de mange byggepladser i København, der giver rotterne mulighed for at forlade kloakkerne, siger han.

I 2012 fandt man i København 1.087 defekter på private rør mod blot 130 på offentlige rør. I år er fordelingen tilsvarende.

Naturstyrelsen har to initiativer på vej, som skal gøre det sværere at være byrotte, oplyser Peter Weile.

Dels kommer der en ny vejledning til kommuner og private grundejere med alt, man bør vide om rotter. Dels er styrelsen ved at digitalisere de kommunale indberetninger om rotter.

/ritzau/