Danske Patienter: Ny lov vil beskytte patienterne

Lovforslag giver de rigtige beføjelser, mener Danske Patienter. Spørgsmålet er, om der er ressourcer nok til opsyn med dårlige læger.

Langt de fleste patienter møder kompetente og samvittighedsfulde læger, understreger kvalitetschef i Danske Patienter, Annette Wandel. (Foto: © Kristian Brasen, Scanpix)

Der er ingen grund til, at patienterne ikke skal kunne stole på sundhedsmyndighederne trods afsløringer af en række lægers fejlmedicineringer.

Det siger chef for kvalitet og politik i Danske Patienter, Annette Wandel, i forbindelse med et nyt lovforslag, der netop skal stoppe brodne kar blandt landets sundshedspersonale.

Hun roser lovforslaget, som hun mener beskytter patienterne bedre end før.

- Der er ingen grund til generel mistillid. Det her sender et klart signal til patienterne om, at lovgivningen faktisk vil beskytte patienterne, fremfor den lovgivning, der var før, hvor man mere beskyttede lægerne, siger hun.

Hun understreger, at langt de fleste patienter møder kompetente og samvittighedsfulde læger.

Hendes eneste bekymring går på, om Styrelsen for Patientsikkerhed rent faktisk også har ressourcerne til i praksis at føre tilsyn med dårlige læger.

Lovforslaget lægger op til et mere proaktivt tilsyn, så man ikke blot venter på indberetninger, men også selv holder øje med steder, hvor der typisk sker lægefejl.

- Lovforslaget giver musklerne. Men hvis musklerne skal kunne bruges i praksis, skal der også være tilstrækkelige ressourcer. Det er vigtigt at kigge på, siger hun.

Lovforslaget lægger ligeledes op til, at Styrelsen for Patientsikkerhed skal kunne fratage en sundhedspersons autorisation, hvis der er begrundet mistanke om, at vedkommende er til ’fare’ for patientsikkerheden på grund af grove fejl.

Som det er nu skal sundhedspersonen være til ’overhængende fare’ for sikkerheden.