Falder man og brækker sin arm i Sønderjylland tæt på den tyske grænse, kan man tage på skadestuen i Flensborg og få den opereret - på Danmarks regning.
Det er en følge af EU's patientrettigheder, som fra 1. januar i år er skrevet ind i dansk lovgivning.
De giver patienter ret til at blive behandlet i et andet EU-land på Danmarks regning.
I nogle tilfælde skal man have en forhåndstilladelse, inden man tager af sted.
Men skal man på skadestuen, kan man uden videre sætte sig i bilen og køre over grænsen til f.eks. en tysk skadestue.
Det slår Patientombuddet fast i to nye afgørelser.
- Reelt er der frit valg til skadestue hen over grænsen, siger kontorchef i Patientombuddet, Helle Borg Larsen, til DR Nyheder.
Send regningen til regionen
- Hvis man foretrækker at køre til Flensborg frem for Sønderborg eller et andet sygehus i Danmark, så kan man gøre det, og så kan man forvente at få refunderet sine udgifter af regionen bagefter, siger hun.
Patientombuddet er øverste klageinstans herhjemme, når det gælder EUs patientrettigheder.
Og den har nu i to sager givet Region Syddanmark besked om, at den skal betale regningen for besøg på skadestue og for akutte operationer.
Det havde regionen i første omgang afslået, fordi patienterne ikke havde søgt forhåndstilladelse.
Men det kan regionen ikke kræve i de situationer.
- Det giver i sagens natur ikke mening at bede patienter om at sende en skriftlig ansøgning, når de står med et akut behandlingsbehov, siger Helle Borg Larsen.
Endnu få tilfælde
Endnu er det meget få patienter, der søger over grænsen til et udenlandsk sygehus på baggrund af EU-reglerne.
Og blot 14 patienter i hele landet har indtil nu fået deres behandling på et udenlandsk sygehus refunderet siden 1. januar.
Det skal ses i forhold til de millioner af behandlinger, der hvert år foregår på sygehuse herhjemme.
En af de danskere, som overvejer at køre til et tysk sygehus, næste gang han kommer galt af sted, er Verner Kjærsgaard fra Padborg.
Han er i gang med at rive taget på sin terrasse ned, og skulle saven smutte, er der 30 km til skadestuen i Sønderborg, mens Flensborg blot ligger 10 km væk.
- Når det er slået fast, at man må tage til Tyskland, så vil jeg da hellere det. Jeg ved, hvor sygehuset ligger i Flensborg, og det tager kun 10 minutter, siger Verner Kjærsgaard til DR Nyheder.
Opmærksomme patienter
Ifølge Helle Borg Larsen skal danske patienter være opmærksomme på, at hvis behandlingen er dyrere i udlandet end herhjemme, får man kun refunderet det beløb, der svarer til, hvad behandlingen koster i Danmark.
Og skulle noget gå galt, så er det klage- og erstatningssystemet i det land, hvor man er blevet behandlet, man skal rette henvendelse til, hvis noget går galt.
Helle Borg Larsen anbefaler patienter at søge vejledning hos patientkontoret i deres region, hvis de overvejer at få en bestemt behandling i et andet EU-land, så de ikke ender med at stå med en regning, de ikke kan få refunderet.