Danske muslimer melder om hadske overgreb efter terror

Hadforbrydelser mod muslimer finder sted i kølvandet på terrorangrebet, lyder det fra flere sider. Københavns Politi har dog ikke modtaget nogen anmeldelser.

Mindst 10 muslimske kvinder har oplevet diskrimination efter weekendens terrorangreb, siger konsulent og talsperson Khaterah Parwani.ARKIVFOTO (Foto: © Jean-Pierre Muller, Scanpix)

Kvælertag, spyt og afrevede tørklæder.

Det muslimske miljø i Danmark oplever i disse dage diskrimination og deciderede overgreb som følge af weekendens terrorangreb i København.

Sådan lyder det fra flere organisationer. Konsulent og næstformand i Exitcirklen, Khaterah Parwani, arbejder til daglig med afradikalisering, og hun har fået "mindst 10" henvendelser i denne uge fra kvinder, der er blevet udsat for voldelige angreb eller anden form for diskrimination.

- Der har helt klart været en eskalering efter angrebet. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Khaterah Parwani, der også er juridisk rådgiver og talsperson for Dokumentations- og rådgivningscenter om racediskrimination (DRC).

- Jeg har haft rigtig mange henvendelser fra piger, som har haft mange ubehagelige oplevelser. Det er fysiske overgreb i form af kvælertag, vold, spyt og skub, siger hun.

Khaterah Parwani. (© DR)

Trossamfund: Der tegner sig et mønster

Islamisk Trossamfund oplever også en klar stigning i antallet af henvendelser fra danske muslimer, der bliver udsat for vold og chikane efter weekendens angreb.

Talsperson Imran Shah siger til avisen Arbejderen, at henvendelserne især handler om kvinder, der får revet tørklædet af, men at der også har været henvendelser om egentlig vold.

- Der tegner sig helt klart et mønster i øjeblikket. Der er ikke længere tale om enkeltstående tilfælde. Og jeg er bange for, at vi ikke har set det sidste angreb, siger Imran Shah til Arbejderen.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en uddybende kommentar fra Imran Shah.

Politiet: Umiddelbart ingen anmeldelser

Københavns Politi har dog ikke modtaget nogen anmeldelser, der har med muslimer, trusler og chikane at gøre, siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen.

- Men jeg kan ikke sige 100 procent, om der ligger noget, der ikke er en del af de søgeord, vi har søgt på, siger Jens Møller Jensen.

Han vil heller ikke afvise, at flere personer med muslimsk baggrund afholder sig fra at anmelde episoder om overgreb og diskrimination, men det er politiets generelle indtryk, at folk anmelder det, de bliver udsat for.

- Men jeg vil opfordre muslimer, der oplever mishagsytringer med baggrund i deres religion, til at anmelde det. Vi ser med fuldstændig samme alvor på chikanesager, uanset om det er jøder, muslimer eller andre, der anmelder det, siger Jens Møller Jensen.

I andre af landets politikredse er oplevelsen tilsyneladende den samme. I hvert fald oplyser både Fyns Politi og Midt- og Vestsjællands Politi til DR Nyheder, at man ikke har modtaget anmeldelser om hadforbrydelser mod muslimer efter angrebet i København.

- Debatten er diskriminerende

Flere kvinder er på de sociale medier stået frem og har beskrevet overgreb, som de mener skyldes terrorangrebet i København, men Khaterah Parwani fra Exitcirklen mener, at mange historier aldrig ser dagens lys.

- De orker simpelthen ikke at tage debatten. For de forstår ikke, at så snart en muslim gør noget, kalder man det radikalisering. Når en hvid mand eller kvinde gør noget, er der ingen, der snakker om, at det er en form for ekstremisme, som der også bør tages fat i, siger Khaterah Parwani.

- Selve debatten er på den måde også diskriminerende. Der foregår en diskrimination i kampen mod diskrimination, siger hun.

Oplevelsen af, at overgreb på og diskrimination af danskere med muslimsk baggrund ikke tages lige så alvorligt af politi og politikere kan i sidste ende føre til endnu mere radikalisering, vurderer Khaterah Parwani.

- Hvis man kigger på de radikaliserede debatgrupper, så er det vind i sejlene for dem, og det er meget problematisk at give dem et ekstra våben, hvor de kan fortælle de unge, at der er en krig mod muslimer, siger hun.