Danske drenge er drenge på en ny måde

Alkohol- og tobaksindtaget er siden 2009 faldet markant blandt de 15-årige drenge.

I løbet af de seneste par år er det blevet mere legitimt for drenge eksempelvis at præstere i skolen, mener lektor og ungdomsforsker ved Roskilde Universitet, Steen Baagøe Nielsen. (© DR)

En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at de unge - især drengene - er blevet mere artige.

Det forklarer Mai Heide Ottoson, der er seniorforsker og programleder på SFI og har ledet undersøgelsen, som blev gennemført for første gang i 2009.

- Fra 2009 og frem til i dag kan vi se, at udviklingen er gået i en positiv retning, og det er særligt er drengene, der trækker den udvikling, siger hun.

- Det hænger også sammen med, at drenge har haft et dårligere udgangspunkt i forhold til piger, for det ér drenge, der fortrinsvis er kriminelle, ryger hash eller spiser usund mad.

En ny type dreng

For lektor og ungdomsforsker på RUC Steen Baagøe Nielsen er rapportens fund positive og et tegn på, at drengerollen er under udvikling.

En tendens, der også kendes i kønsforskningen, til større legitimitet i at være dreng på en ny måde.

- En stigende gruppe ser ud til at gøre, som vi har set pigerne gøre i mange år - tage deres uddannelse alvorligt, præstere ordentligt og stå ved, at man godt kan være aktiv i skolen og være en dreng uden at falde igennem og tabe sine venner, som ellers var risikoen før, forklarer han.

Større fald blandt drenge

Af rapporten fremgår det blandt andet, at hvor 24 procent af de 15-årige drenge i 2009 røg lejlighedsvist eller ugentligt, er tallet i 2013 faldet til 12 procent.

Et fald på 12 procentpoint - hvilket er to procentpoint mere end pigerne.

Det samme gør sig gældende, når det kommer til alkohol. I 2009 drak 26 procent af de 15-årige drenge sig fulde mindst én gang om måneden. Fire år efter var det blot 11 procent af drengene, der gjorde dette.

15-årige drenge debuterer også senere seksuelt. I 2009 havde 33 procent haft samleje, men det blot var 19 procent i 2013. Og hvor 50 procent af drenge mellem 15 og 19 havde prøvet at stjæle én eller flere gange i 2009, gjaldt det kun for 37 procent i 2013.

Stadig et stykke vej at gå

Selvom det altså går den rigtige vej, mener Steen Baagøe Nielsen ikke, at man skal lægge alt for meget i rapportens konklusioner.

Andre undersøgelser peger nemlig på, at der stadig er mange sociale grupper, hvor et fornuftigt liv med gode karakterer i skolen ikke er noget at prale af.

Derudover er det stadig svært at få drengene til at gå ind i typiske omsorgsuddannelser som social- og sundhedshjælper eller sygeplejerske.

- Vi kan da godt håbe på, at der er tale om en langsigtet tendens, men det kan også betyde, at de bare er blevet klogere på, hvad de skal svare, siger han.