Danske Beredskaber forbyder sankthansbål i størstedelen af landet

Hele Jylland, Fyn og en række områder på Sjælland og Bornholm er der restriktioner mod sankthansbål.

I sommeren 2018 var der afbrændingsforbud i flere kommuner. Her er det dog et sankthansbål i Aalborg. (Arkivfoto) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Flere steder i landet indføres der forbud mod sankthansbål på fredag. Det siger Rasmus Storgaard, der er beredskabsdirektør i område øst.

- Der er indført restriktioner mod bål i hele Jylland, på Fyn og i den vestlige og nordvestlige del af Sjælland samt i Tisvilde Hegn, Helsingør Kommune og på Bornholm, siger han.

- Forbuddet gælder alle former for bål, der bliver tændt sankthansdøgnet fra om morgenen 23. juni til om morgenen 24. juni. Det gælder alle forhold - også bål på en tømmerflåde i en sø og i folks haver. Bål i den del af Danmark, hvor der er restriktioner, bliver simpelthen forbudt, siger han.

Rasmus Storgaard er beredskabsdirektør i område øst i Danske Beredskaber. (© DR)

Ikke udsigt til store ændringer

Rasmus Storgaard siger, at der stadig er brandfare flere steder i landet, og at den regn, der er faldet i weekenden, er faldet meget lokalt. Og at det i Jylland stort set ikke har regnet endnu.

Umiddelbart er der heller ikke udsigt til, at vejrforhold frem til fredag kan ændre beslutningen. Det betyder, at man ikke forventer, at der frem til fredag vil komme restriktioner andre steder i landet.

- Hvis de vejrmodeller, som bliver præsenteret for os nu, de ændrer sig markant, så er der den mulighed, at man onsdag vil genbesøge det, siger Rasmus Storgaard.

Forbuddet skyldes, at sankthansbål er store, og at de ofte er lavet af materialer, der er samlet sammen gennem hele året.

- Man ser en meget stor sandsynlighed for, at flyvende, brændende materialer kan hvirvles rundt. Der er mange bål samtidig, som vil øge risikoen for ukontrollerbare brande.

De steder, hvor der ikke er restriktioner, anbefaler Danske Beredskaber, at man overvejer, om bålet har en passende størrelse til, at det kan styres, og at man har vand klar til at slukke ilden, hvis den spreder sig.

- Vi appellerer til folks sunde fornuft, så når de har fået lov, så overvej ganske nøje, om det behøves at være den kæmpe bunke af haveaffald, der skal brændes af. Kan man gøre det mindre og mere kontrollerbart, siger han,

Samtidig lyder opfordringen, at man slukker bålet, før det forlades.

Forbuddet mod sankthansbål bliver ophævet igen 24. juni, hvor det dermed igen bliver lovligt at brænde bål af. Det gælder dog ikke i de kommuner, hvor der er afbrændingsforbud.