Dansk politi efter eksplosioner i Danmark og skyderi i Sverige: 'Vi ser på, om der kan være en forbindelse'

Politiet ønsker ikke at komme deres efterforskning nærmere på nuværende tidspunkt.

Københavns Politi ved den israelske ambassade. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Københavns Politi kigger på, om der kan være en forbindelse til sagen om et skyderi mod den israelske ambassade i Stockholm og de to eksplosioner, der var onsdag nat i Hellerup.

Det oplyser politiet i et skriftligt svar til DR Nyheder.

To håndgranater sprang nær den israleske ambassade. Politiet har endnu ikke slået fast, om ambassaden var målet.

- Vi efterforsker fortsat sagen om de to sprængninger nær den israelske ambassade i Hellerup, og i det arbejde ser vi også på, om der kan være en forbindelse til sagen om skud affyret mod den israelske ambassade i Stockholm, siger ledende politiinspektør Poul Kjeldsen.

Tidligere i dag var den svenske anklagemyndighed ude at bekræfte, at der var en sammenhæng mellem de to sager.

- Men jeg kan ikke sige, hvad det er for en sammenhæng, lød det fra anklager Cecilia Holmbomhun til det svenske nyhedsbureau TT.

Københavns Politi oplyser, at man ikke kan udtale sig nærmere om sagen, da den på nuværende tidspunkt køre bag lukkede døre.

- Vi har et tæt samarbejde med svensk politi, men da vores sag kører bag lukkede døre, kan vi pt. ikke udtale os nærmere om efterforskningen, siger ledende politiinspektør Poul Kjeldsen fra Københavns Politi.

Tidligere i dag var DR Nyheder i kontakt med Politiets Efterretningstjeneste (PET). De ønskede heller ikke at bekræfte, om der var en sammenhæng.

- Vi interesserer os selvfølgelig for de samme forhold og forbindelser. Men da sagen kører for lukkede døre, kan vi på nuværende tidspunkt ikke gå nærmere ind i det.

To svenskere anholdt

Københavns politi har i forbindelse med eksplosionerne i Hellerup anholdt to svenskere - en 16-årig dreng og en 19-årig mand.

De blev anholdt i en storstilet aktion på Københavns Hovedbanegård, hvor de ifølge politiet sad i et tog, som var på vej mod Tyskland.

De to svenskere er begge blevet sigtet for at have været i besiddelse af fem håndgranater og at have bragt to af dem til sprægning i området nær den israelske ambassade.

Håndgranaterne ramte ikke ambassaden, men et hus tæt på, hvor der kom betydelig skade for et endnu ikke opgjort beløb.

De to svenske teenagere blev torsdag formiddag varetægtsfængslet i 27 dage. De nægter sig begge skyldige.

Justitsminister: Politiet skal have ro

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) ønsker ikke at kommentere oplysningerne, om der skulle være en forbindelse mellem de to sager i Danmark og Sverige.

- Politiets Efterretningstjeneste vil kommunikere til befolkningen i takt med, at efterforskningen skrider frem, og hvad man kan være åbne omkring, siger han til DR Nyheder.

- På nuværende tidspunkt har jeg ikke nogen kommentarer til den oplysning.

Men hvis svenskerne kan få klar besked, hvorfor kan danskerne så ikke?

- Lige nu verserer der en efterforskning. Der er to mistænkte, som er blevet fremstillet. Jeg synes, at man skal give politiet og Politiets Efterretningstjeneste den ro til den efterforskningsindsats, som der er behov for.

- Og så er jeg sikker på, at de vil kommunikere og inddrage offentligheden i de oplysninger, som de finder relevante.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) ønsker ikke at kommentere de konkrete oplysninger. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

I går oplyste den svenske efterretningstjeneste Säpo, på et pressemøde, at man ikke kan udelukke, at Iran kan være involveret i de seneste episoder i Sverige - og den i Danmark.

Den operative chef i Säpo, Fredrik Hallström, kaldte det dog mere "en antagelse frem for faktisk viden".

- Jeg kan ikke lade være med at sige, at der er en del, der taler for, at det kunne være sådan ud fra valg af mål og modus operandi (metode, red.), lød det fra ham i går.

Den danske efterretningstjeneste var dog en smule mere tilbageholden.

- Vi har allerede set unge fra Sverige, der kommer til Danmark for at udføre kriminelle handlinger i bandemiljøet, som de angiveligt er blevet hyret til at udføre.

- Samtidig har de svenske myndigheder vurderet, at minimum en specifik handling rettet mod den israelske ambassade i Stockholm, der blev udført af unge kriminelle i Sverige, har tråde til Iran, lyder det i udtalelsen.

Pet oplyste, at man holder øje med, om en lignende udvikling kunne ske i Danmark.

- Det er selvfølgelig en udvikling, PET holder øje med, for hvis vi har en statslig aktør, der får unge kriminelle til at udføre handlinger rettet mod jødiske mål i vores naboland, så kan vi jo være bekymrede for, at det også vil ske i Danmark.