Det kommer ikke til at ændre noget for den danske delegation af OL-atleter, at 125 forskere har sendt et åbent brev til WHO, hvori de opfordrer til at udsætte eller flytte OL i Rio de Janeiro i august af frygt for at zika-virussen kan sprede sig til at blive en verdensomspændende pandemi.
Det siger chefen for den danske OL-delegation, chef de mission ved Dansk Idrætsforbund (DIF), Morten Rodtwitt:
- Det betyder, at vi endnu engang tænker os rigtig godt om og er i dialog med de eksperter, vi lader os rådgive af. Men det kommer ikke til at ændre på noget i forhold til Danmarks OL-deltagelse om et par måneder. Vi har en pragmatisk og rationel tilgang til det her, siger han.
DIF har tidligere skrevet ud til atleter, at gravide og kvinder, der påtænker at blive det, skal tænke sig ekstra om, da zika-virusesen har særlige konsekvenser for fostre, ligesom alle atleter er blevet oplyst om risici og forholdsregler.
- Enkelte atleter har efterspurgt mere information om risikoen for smitte, men der er ikke nogen, der har været decideret urolige for at tage af sted. Det er vores hensigt at stille så meget information til rådighed, og så må atleter selv træffe beslutning om, hvad de vil gøre, siger Morten Rodtwitt.
Forskere frygter pandemi
Det er også risikoen for en pandemi, som bekymrer de 125 forskere mest, da 500.000 mennesker i en kort periode rejser til et smitte-område for derefter at rejse tilbage til lande, hvor forudsætningerne for smittespredning er tilstede. Det tager Morten Rodwitt afdæmpet:
- Jeg kan sagtens forstå det, men jeg vil være mere bekymret, hvis OL var i februar eller marts måned, hvor det er sommer og med høj luftfugtighed, og hvor epidemien i Sydamerika var på sit højeste. Vi deltager i OL i august og september, hvor det er vinter og tørt, og hvor myggeplagen absolut ikke er tilstede, siger han.
Men det er - trods alt - bare en sportsbegivenhed. Er det risikoen værd, både for den enkelte atlet og for en pandemi?
- Når man som atlet har trænet benhårdt i rigtig mange år, har indrettet sit liv efter det og har OL som klimaks, så er det da tæskehamrende vigtigt. Men det er selvfølgelig aldrig så vigtigt, at man skal sætte sit liv eller helbred på spil, men det føler jeg absolut heller ikke er tilfældet her.
Verdenssundhedsorganisationen WHO, som de 125 forskeres bred var rettet til, afviser også at afbryde OL i Rio 2016.