Frygt for boykot, trusler og tab af indtægter har fået den danske biotek-gigant Chr. Hansen at droppe sin offentlige støtte til LGBTQ+-personer.
I begyndelsen af juni udskiftede milliardvirksomheden ellers sine profilbilleder på sociale medier til regnbueflag, for at markere den årlige Pride Month.
Men midt på måneden besluttede Chr. Hansens ledelse i al stilhed at fjerne alle flagene igen - ligesom flere artikler om støtte til LGBTQ-miljøet blev taget ned fra virksomhedens hjemmeside.
Det fik over 400 medarbejdere til at underskrive et protestbrev, som er sendt til Chr. Hansens ledelse.
DR er kommet i besiddelse af brevet, hvor de ansatte blandt andet skriver, at de er "ekstremt rystede" over ledelsens beslutning.
- Vi føler, at I sætter profit og støtte til aktionærer og kunder over jeres egne medarbejderes arbejdsmiljø, lyder det i brevet, hvor de ansatte også kalder ledelsens beslutning et "alvorligt tillidsbrud."
DR har fået adgang til en lækket video fra Chr. Hansens intranet, hvor virksomhedens topdirektør Mauricio Graber reagerer på medarbejdernes mange protester.
- Vi skal passe på vores kunder og markedsandele verden over. Det tvinger os nogle gange til at træffe svære beslutninger som denne her, selvom det kan være smertefuldt, siger han i videoen, som er lagt ud på virksomhedens intranet den 22. juni.
Se uddrag fra videoen her:
I videoen forklarer direktøren blandt andet, at beslutningen er taget, fordi Chr. Hansen har oplevet både trusler og boykot i virksomhedens amerikanske afdeling:
- USA oplever en bølge af boykot og voldstrusler på tværs af sektorer mod virksomheder med synlig Pride Month-støtte. Det har desværre også påvirket Chr. Hansen - blandt mange andre virksomheder, siger Mauricio Graber i videoen.
Toppede diversitetsmåling i avis
I en opgørelse fra dagbladet Børsen, blev Chr. Hansens topledelse tidligere i år kåret som den mest mangfoldige blandt store aktieselskaber i Danmark, målt på køn, etnicitet, uddannelsesbaggrund og indsatser for LGBTQ+.
Selskabet, som har mere end 3.800 ansatte i over 30 lande, valgte første gang at offentligt markere sin støtte til LGBTQ+-personer i sommeren 2022, da Chr. Hansen deltog i Copenhagen Pride, og adskillige medarbejdere gik med i paraden.
I forbindelse med priden lagde virksomheden to artikler ud på sin hjemmeside med interviews med medarbejdere, der selv er LGBTQ+-personer.
En af medarbejderne udtrykte dengang sin glæde over den offentlige opbakning fra sin arbejdsgiver, som udover Danmark blandt andet har afdelinger i de Forenede Arabiske Emirater, Rusland og USA.
- Det sender et stærkt signal til mindre LGBTQ+-lande, at indenfor Chr. Hansens fire vægge er der et trygt rum, hvor virksomheden har din ryg, lød det i en af artiklerne.
I dag er begge artikler med medarbejderne fjernet fra virksomhedens hjemmeside.
Vil ikke samarbejde med Copenhagen Pride mere
Frem til midten af juni 2023 fremgik Chr. Hansens logo også af Copenhagen Prides hjemmeside, fordi virksomheden var partner og dermed støttede foreningen økonomisk.
Men virksomheden har afsluttet samarbejdet og nu bedt Copenhagen Pride om at fjerne Chr. Hansens logo, oplyser Copenhagen Pride til DR.
Og beslutningen skuffer LGBTQ+-foreningen, som mener, at Chr. Hansens ledelse svigter de ansatte.
- Vi skal naturligvis ikke have en partner, der ikke står vagt om deres medarbejdere. Vi ønsker, at virksomheden skal tage aktivt stilling, når de oplever pres fra deres aktionærer og kunder og vise støtte til deres LGBTQ+-medarbejdere, som skal føle ledelsens opbakning, siger Lars Oskan-Henriksen, der er politisk forperson for Copenhagen Pride.
Den politiske forperson anerkender, at virksomheder med åben støtte til LGBTQ+-personers rettigheder har oplevet pres og trusler i USA.
Men han er alligevel uforstående overfor Chr. Hansen beslutning om at trække sin offentlige støtte til pride.
- Jeg er overrasket over, at det er en dansk virksomhed og en virksomhedsledelse i Danmark, der lader sig kyse af noget, der sker på den anden side af Atlanten, siger Lars Oskan-Henriksen.
Ekspert: En ”kynisk og hyklerisk” beslutning
Sune Bang, der er selvstændig kommunikationsrådgiver og har rådgivet danske og internationale virksomheder i sager om diversitet, mener det er problematisk for Chr. Hansen, at virksomheden har bukket under for modstanden i USA.
- Det er kynisk og hyklerisk, hvis man som en del af ens image og fortælling kun giver udtryk for holdninger og værdier, så længe det giver økonomisk vinding. Det bliver populistisk, siger han og vurderer, beslutningen er en del af en større tendens.
I USA er der nemlig virksomheder, der har udtrykt støtte til sommerens Pride-markeringer for derefter at trække i land igen.
Blandt andet den amerikanske detailbutik Target, som valgte at fjerne Pride-produkter fra hylderne, efter at medarbejderne blev udsat for trusler.
Også øl-producenten Bud Light oplevede en boykot, efter de indgik i et samarbejde med en influencer, som er transkvinde. En boykot, som har påvirket firmaets omsætning.
- Chr. Hansen reagerer reelt set på en tendens, der er i USA i øjeblikket. Der ser vi, at der er en stor modstand fra højreorienterede amerikanere, der organiserer shitstorms over for virksomheder, der har værdier, der støtter LGBTQ+-dagsordener, siger Sune Bang.
Ifølge ham, er det ”trist”, at Chr. Hansen ikke holder fast i deres offentlige markering for LGBTQ+-personers rettigheder.
- Beslutningen om at fjerne støtten til Pride viser jo, at Chr. Hansens holdninger ikke stikker dybere end deres lommer. For hvis ikke der er penge i lommerne, så smider man holdningerne ud. Og det får virksomheder til at se meget dårlige ud, når de pludselig skifter holdning på grund af økonomi.
”Vi er kede af, at det er kommet til denne her situation”
Det har ikke været muligt at få et interview med Chr. Hansen.
I en mail til DR skriver Winnie Bügel, som er medlem af Chr. Hansens topledelse med ansvar for Compliance og Corporate Affairs, at trusler mod medarbejdere i USA er årsag til, at biotek-giganten dropper sin offentlige støtte til LGBTQ-miljøet
- Vi kan bekræfte, at vi har taget regnbueflaget ned fra vores sociale medier. Det har vi gjort for at beskytte vores amerikanske medarbejdere, som har været udsat for alvorlige trusler og aggressive anklager.
Topchefen understreger, at Chr. Hansen vil fortsætte med sine LGBTQ+-tiltag internt i organisationen. Og at virksomheden ikke tager let på medarbejdernes massive kritik.
- Det har gjort et meget stort indtryk at opleve, hvor påvirkede og skuffede en række medarbejdere er blevet over denne beslutning, og vi er kede af, at det er kommet til denne situation, skriver Winnie Bügel.