Dansk militær og politi advaret: I er mål for terrorister

Danske betjente og soldater kan være mål for terrorister, som det er sket i USA og Canada, advarer efterretningstjenesterne FE og PET.

Betjente på patrulje på gaden kan være mål for terrorangreb som det er set i USA og Canada, advarer landets efterretningstjenester. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

En mand, der pludselig angriber to politifolk med en økse. To soldater, der bliver kørt ned af en islamisk konvertit. Og en soldat, der bliver slagtet på åben gade med en machete.

Sagerne om uprovokerede terrorangreb på uniformerede betjente og soldater har ramt en række vestlige lande på det seneste.

Og nu advarer danske efterretningstjenester om, at også vores betjente og soldater er mål for terrorister.

Rigspolitiet: Dansk politi er muligt terrormål

I en skrivelse til samtlige landets betjente fra Rigspolitiet lyder en skarp advarsel om, at de seneste terrorangreb mod politi og militær i USA, Canada og Storbritannien, også kan forekomme på dansk jord.

- På baggrund af de seneste angreb, hvor uniformerede polititjenestemænd har været udsat for uprovokerede og tilfældige angreb fra civilpersoner, opfordrer Rigspolitiet nu politikredsene til at henlede personalet på disse forhold, står der blandt andet i brevet fra Rigspolitiet.

- Med Danmarks deltagelse i internationale koalitioner mod Islamisk Stat og Danmarks engagement generelt, kan det ikke udelukkes, at danske politifolk kunne være mål for tilsvarende aktioner.

Forsvaret: Pas på mistænkelig adfærd

Skrivelsen er blevet læst højt på mønstringer hos politiet landet over for snart to uger siden - lige efter de seneste angreb på soldater var sket i Canada. Og et lignende brev er gået rundt til landets soldater.

Her var afsenderen Værnsfælles Forsvarskommando, der på baggrund af en ny trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste har opfordret soldaterne til at passe ekstra på.

I brevet står der, at militærfolkene skal vise 'skærpet opmærksomhed overfor ukendte personer, uidentificerede køretøjer eller genstande samt mistænkelig adfærd og aktiviteter, også særligt i forbindelse med offentlige og større arrangementer.'

Både Forsvarets Efterretningstjeneste og Rigspolitiet understreger i brevene, at den generelle trussel mod Danmark og dansk uniformeret personel ikke er steget, men stadig ligger på 'alvorlig' på landsplan og 'middel' i forhold til militær og politi.

Flere kilder i militæret og politiet udtrykker dog overfor DR Nyheder, at skrivelsen reelt er en skærpelse af trusselsniveauet overfor de uniformerede styrker fra et lavt niveau til et højere niveau af middel.

Samme trussel som i Norge

Det er ikke mere end to dage siden, at Norges efterretningstjeneste PST gik ud offentligt og advarede mod, at norske politi- og militærfolk kunne være mål for terrorister.

Ifølge en af Europas førende terrorforskere, Magnus Ranstorp, er truslen i Norge meget lig den, som de danske soldater og politifolk står overfor.

- Både Norge og Danmark deltager aktivt i koalitionen mod Islamisk Stat, så trusselsbilledet er det samme mod de to lande. Og efter de terrorangreb vi har set på militær og politi i Canada, USA og England, så må vi sige, at der er en reel risiko for angreb, siger han.