Dansk Industri vil have øremærket barsel til mænd - for kvindernes karrieres skyld

Øremærket barsel til mænd skal give kvinder bedre karrieremuligheder.

Mænd tager i snit omkring 30 dages barsel, mens kvinder tager over 230 dage. (Foto: © Linda Kastrup, Linda Henriksen)

Når der kommer nye familiemedlemmer til, er det i langt størstedelen af tiden kvinderne, der sætter karrieren på pause.

Danske kvinder tager nemlig omkring 90 procent af barselsorloven. Men det vil en af erhvervslivet helt store parter, nemlig Dansk Industri, nu lave om på.

Organisationen foreslår for første gang at øremærke en del af barslen til mænd.

Forslaget skal sikre, at der i fremtiden vil være flere kvinder at finde på direktørgangene, siger Lars Sandahl, administrerende direktør i Dansk Industri.

– Det vi først og fremmest gerne vil, er at se flere kvinder i ledende positioner i dansk erhvervsliv - i det hele taget se kvinder gøre karriere i større udstrækning. Der er en stor talentmasse, vi går glip af, siger han.

Den øremærkede barsel står allerede til at blive indført i Danmark inden 2022. Tidligere på året besluttede EU nemlig, at øremærke to måneders forældreorlov til mænd i alle EU-lande.

Dansk Industri ser gerne, at den øremærkede barsel bliver endnu længere, men vil endnu ikke sætte et præcist antal uger på.

Slog en vejrmølle

Majbrit Berlau, næstformand Fagbevægelsens Hovedorganisation, byder Dansk Industri velkommen i kampen for mere ligestilling i barslen.

Hun er dog ikke kun optaget af fordelene for erhvervslivet.

- Det første år er jo helt unikt. Det er der, familien etablerer sig, og der skal barnets forældre have lige adgang til at være en del af det liv. Samtidig kan vi også se, at når det kun er mor, der tager størstedelen af barslen, så bliver hun straffet på arbejdsmarkedet – både karrieremæssigt og lønmæssigt, siger hun.

For Birgitte Vind, der er ligestillingsordfører for Socialdemokratiet, er Dansk Industris nye linje også en rigtig god nyhed.

- Jeg var lige ved at slå en vejrmølle her til morgen, da jeg så overskriften, for det er jo rigtig dejligt, at Dansk Industri melder sig på banen i den her dagsorden.

Hvad synes du? Giv din mening til kende herunder. Artiklen fortsætter under afstemningen.

"Tvang" skal der til

Ingen af de tre mener, at det er et indgreb i familiernes selvbestemmelse at øremærke en del af barslen til mænd.

- Hvis man gerne vil have, at både erhvervslivet og samfundet betaler for en væsentlig del af den her barsel, så mener vi også, at både erhvervslivet og samfundet kan påvirke i en retning og for os er den retning simpelthen, at vi har for dårlig ligestilling, fordi vi har for få kvinder der gør karriere i erhvervslivet og for den sags skyld også i den offentlige sektor, siger Lars Sandahl.

Birgitte Vind er også klar til at stramme garnet lidt om mændene, selv om hun erkender, at den nuværende ordning passer nogle forældre godt.

- I mange år har vi haft muligheden for at dele orloven, og det er jo ikke sket, så noget tyder også på, at vi bliver nødt til at lave nogle anderledes reguleringer.

Hun fortæller, at der allerede er nedsat et udvalg, der skal komme med et bud på, hvordan en øremærket barsel til mænd helt konkret skal skrues sammen.

- Det er netop vigtigt for os, at vi finder den fine balance mellem at få skubbet tingene i den rigtige retning, som er DI's intention og at familierne samtidig oplever, at de også kan tilrettelægge deres hverdag og liv, som de synes er rigtigt.

Hvor mænd på nuværende tidspunkt i snit holder knap 30 dages barsel, tager kvinder i snit over 230 dage.