Ifølge DR Nyheders oplysning har Forsvaret som reaktion på de lækager, der har været på gasrørledningerne Nord Stream 1- og Nord Stream 2, sendt en dansk fregat og flere andre skibe til farvandet omkring Bornholm.
Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S) har der allerede siden i går været et patruljeskib i området, men nu sender man desuden et havmiljøskib, helikopterkapacitet og fregatten Absalon til Bornholm.
- Det vigtigste lige nu er at få overblik over situationen og sikre, at den maritime sikkerhed og fremfærd kan foregå så godt og trygt som overhovedet muligt, siger han.
- Absalon er sendt afsted for at kunne overvåge området og sørge for, at civile skibe ikke sejler ind i denne her gassky, lyder det fra Mads Korsager, forsvarskorrespondent hos DR Nyheder.
Fregatten skal altså hjælpe med at håndhæve den forbudszone på en radius på 5 sømil, som søfartstyrelsen har etableret omkring lækagerne på grund af gasudslip og eksplosionsfare.
- En fregat som Absalon kan lukkes, så den bliver gastæt. Den er designet til at kunne sejle og kæmpe i områder med gas og alt muligt andet i luften, lyder det fra Mads Korsager.
På dagen for lækagerne lød meldingen fra den danske statsminister, Mette Frederiksen, også, at man ikke kan udelukke, at der er tale om sabotage i forbindelse med de i alt tre lækager - en 24 kilometer sydøst for Bornholm og to nordøst for.
- Vi kan i hvert fald ikke udelukke det. Det er for tidligt at konkludere endnu, men det er en ekstraordinær situation, og der er tale om tre læk, og derfor er det svært at forestille sig, at det skulle være tilfældigt, lyder det fra Mette Frederiksen.
Skal sikre kontrol med området
Fregatten har da også et andet formål end bare at guide andre skibe uden om lækagerne.
- Når man sender et skib som Absalon afsted, så er det fordi man gerne vil etablere en form for kontrol med området. Den har radarsystemer, der kan se rigtig langt over vandet, og så har den sonarsystemer, der kan se, hvad der sker under vandet, siger Mads Korsager.
Fra russisk side lyder det også, at man ikke kan udelukke, at der har været tale om sabotage.
Ifølge Mads Korsager er det fortsat rene spekulationer om, og i så fald hvem, der kan have saboteret rørledningen, der var fyldt med gas.
Men han henleder samtidig opmærksomheden på, at der har været forlydender om russiske militærøvelser omkring Kaliningrad
- Vi har ubekræftede oplysninger om, at der skulle have været en større russisk flådeøvelse med udgangspunkt i Kaliningrad, der ligger stik øst for Bornholm, så hvis det holder stik, så har der i hvert fald været en del russisk aktivitet i området i dagene og måske ugerne op til de her lækager.
DR Nyheder har både spurgt Rigspolitiet, der koordinerer indsatsen, og Forsvaret, om det er rigtigt, at man har sendt Absalon til Bornholm og i så fald, hvad formålet er med fregattens tilstedeværelse. De har ikke svaret på vores henvendelse. Men ifølge DR Nyheders oplysninger har Forsvaret altså sendt fregatten Absalon afsted til området med lækage for blandt andet at overvåge samt advare civil skibstrafik.
Rigspolitiet bekræfter dog, at den nationale operative stab er samlet for at drøfte håndteringen af gaslækagerne i Østersøen.
- Det siger noget om, at hændelsen er af en størrelse, så der er brug for at koordinere indsatsen fra centralt hold. Når man har trykket på den knap, så er der tale om en større krise eller alvorlig hændelse, siger Mads Korsager.
Dansk forsvar dårligt rustet til at beskytte havbunden
Forsyningsrørerne var ikke i brug, men havde til formål at forbinde Rusland og Tyskland, men løber altså gennem dansk farvand. Og for fremtiden skal nationer som Danmark vænne sig til, at maritim krigsførsel ikke kun foregår på havets overflade.
- Indenfor søværnet er der et begreb, der hedder "Seabed Warfare". Det er sådan noget med at skære internetkabler eller forsyningsrør over og sabotere infrastruktur, der løber på havbunden, forklarer Mads Korsager.
- Og her taler man i forsvarskredse simpelthen om, at Danmark har alt for lidt styr på, hvad der sker under vandet. Man har for få sejlende kampenheder, der kan overvåge havbund og danske farvande, forklarer Mads Korsager.
Firmaet bag rørledningerne oplyser, at det på nuværende tidspunkt er umuligt at estimere, hvornår skaderne er udbedret.