Dansk fregat på vej mod Nato-styrke i Østersøen: ’Vi er klar til at løse opgaver i hele konfliktspektret’

Den danske fregat Peter Willemoes skal afskrække Rusland og holde øje med russisk aktivitet i Østersøen.

Den danske fregat Peter Willemoes er tirsdag aften sejlet mod Østersøen for at slutte sig til en Nato-flåde, der skal holde øje med russisk aktivitet i østersøområdet.

Klokken lidt i seks tirsdag aften kastede fregatten Peter Willemoes trosserne og lagde fra kaj i Korsør. Med kurs mod Østersøen skal den danske fregat som en del af Natos stående flådestyrke bidrage til at afskrække Rusland fra at optrappe konflikten med Ukraine.

Opgaven for den danske fregat vil primært bestå i at udvise tilstedeværelse, nærhed og solidaritet med hele Nato-alliancen.

Sådan lyder det fra Henrik Kim Schjoldager, der er skibschef på Peter Willemoes.

- Willemoes er jo som en indsatsklar enhed klargjort til at løse opgaver i hele konfliktspektret, siger han og uddyber:

- Så den kan klare indsatser i den høje ende af konfliktspektret, som er konventionel sømilitær krigsførelse, men også helt ned i den lave ende med søredning og assistance til den øvrige skibstrafik.

Regeringen varslede mandag i sidste uge, at Danmark vil stille med fregatten med 160 soldater ombord - og derudover vil sende fire F16-fly og 70 personer som støtte til Natos beredskaber.

Det blev besluttet, efter Nato helt konkret havde efterspurgt det øgede bidrag, lød det fra forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Øgede spændinger

Udsendingen af den danske fregat - der vil have særligt fokus på de baltiske lande - kommer i kølvandet på stigende bekymringer over sikkerhedssituationen i og omkring Ukraine.

Her har Rusland mobiliseret styrker, nogle meldinger lyder på op mod 100.000 soldater, ved grænsen til Ukraine. Og det har fået flere vestlige lande til at frygte en russisk invasion af det østeuropæiske land.

Kilde: Forsvaret

Ifølge Anders Puck Nielsen, der er orlogskaptajn og militær analytiker ved Forsvarsakademiet, skal Natos øgede flådetilstedeværelse i Østersøen ses i lyset af to ting.

- For det første er det (tanken, red.) at sende nogle tydelige signaler til både Rusland og de baltiske lande om, at vi står sammen i Nato, og at hele den her situation faktisk bare får os til at rykke endnu tættere sammen, siger han.

- Det andet er, at der er en helt konkret militær opgave - en overvågningsopgave og en opgave, som måske består i afskrækkelse og at kunne være til stede, hvis russerne pludselig øger deres militære tilstedeværelse i Østersøen, siger han.

'Enormt bemærkelsesværdig' dansk mission

Anders Puck Nielsen peger på, at der ligger en vigtig militær opgave i at holde øje med, hvad der foregår i Østersøen.

For hvis Rusland vælger at øge sin tilstedeværelse i østersøregionen, kan det give et vigtigt praj om russernes næste træk, forklarer han.

- En af de ting, jeg ville lægge mærke til som et forvarsel på, at nu kommer der måske en krig i Ukraine, vil være en øget russisk militær aktivitet i Østersøen, siger han.

Ifølge Anders Puck Nielsen vil den øgede aktivitet blandt andet kunne give sig til udtryk i form af, at den russiske østersøflåde begynder at sejle mere, at Rusland skruer op for flyaktiviteten i området, og at de begynder at lave missilaffyringer.

- Det er noget, de vil gøre for at prøve at afskrække os fra at blande os, når den her krig i Ukraine måske starter, siger han.

Han betegner det som "enormt bemærkelsesværdigt", at Danmark nu sender en fregat og fire F16-fly afsted på en såkaldt "skarp operation" i Østersøen. For indtil for få år siden foregik den slags operationer langt væk fra dansk grund på internationale missioner.

Men, understreger han, fra Natos - og Danmarks - side ønsker man ikke at tale trusselsbilledet op. Tværtimod er der et stærkt fokus på at tale konflikten ned, så man undgår, at situationen eksalerer.

- Fra dansk side ønsker vi jo at markere, at Peter Willemoes ikke er ude på nogen aggressiv mission. Det er vores egen baghave, vi sejler rundt i nu, siger han.

De samme toner lyder fra skibschef Henrik Kim Schjoldager.

- Jeg anerkender, at der er nogle politiske spændinger, siger han.

- Men den måde, Nato indsætter styrker på, er business as usual. Vi sejler rundt og opererer og træner med vores Nato-allierede og partnere i området og viser tilstedeværelse, nærhed og solidaritet med vores partnere, og det er den måde, vi har tænkt os at løse den opgave på.