Dansk Flygtningehjælp efter indsamling: Billedet af Danmark vil ændre sig

Det vil blive opdaget, at et lille land mod nord har givet et stort bidrag. Det vurderer generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, efter der blev indsamlet 86 millioner til Syrien.

Det store beløb, der i går blev samlet ind til Syriens flygtninge under Hjælp Nu-indsamlingen, vækker glæde hos både Dansk Flygtningehjælp og Red Barnet. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, DR (type 1))

Danskerne var i et gavmildt humør, da DR, TV2 og 12 nødhjælpsorganisationer i går samlede ind til flygtningene i og omkring Syrien.

Der tikkede nemlig mere end 86 millioner kroner ind i løbet af det tre en halv time lange indsamlingsshow; næsten dobbelt så meget som det lykkedes at skrabe sammen, da vi samlede ind til Irak i 2003 og Balkan i 1999:

- Jeg er meget, meget positivt overrasket! Jeg havde ikke troet, vi kunne komme op i det gear på så kort tid. Det er sammenligneligt med Danmarks Indsamling, lyder det fra en tydeligt glad Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, da dr.dk ringer til ham for at få en kommentar til det indsamlede beløb.

- Pengene er jo super vigtige, men signalet om, at Danmark har denne her stemme, det er mindst lige så vigtigt. Det vil blive opdaget, at et lille land oppe nordpå har givet et stort bidrag, og det vil få flygtningene til at føle, at de ikke er glemt, og at de ikke er alene, lyder vurderingen fra generalsekretæren.

Ingen shitstorm i går

I dagene op til indsamlingsshowet blev der ellers skudt med skarpt mod både DR og TV2 på de sociale medier, og DRs mediedirektør, Gitte Rabøl, var flere gange ude for at forklare, hvorfor man samlede ind.

Andreas Kamm tør ikke spå om, hvorvidt resultatet af gårsdagens indsamlingsshow - der var kulminationen på den 11 dage lange indsamling - er en decideret modreaktion mod det negative udgangspunkt, men medgiver, at stemningen er vendt:

- Det var grundlæggende positivt på de sociale medier; shitstormen så vi slet ikke i går, forklarer flygtningebossen.

”Dobbelt så meget, som vi havde turdet håbe på”

Også hos Red Barnet er man positive efter indsamlingen:

- De 86 millioner er cirka dobbelt så meget, som vi havde turdet håbe på, ville komme ind. Det er helt vildt, lyder det fra Claes Amundsen, kommunikationschef, Red Barnet.

- Og det er et udtryk for den empati, vi alle sammen har, når vi ser folk, der har brug for vores hjælp.

Indsamlingen har åbnet folks øjne

Amundsen pointerer, at Red Barnet længe har haft den tragiske situation i Syrien som ét af sine indsatsområder, men at stemningen og velviljen i forhold til at hjælpe først for alvor er vendt i de seneste dage:

- Vi har i fire et halvt år gjort, hvad vi kunne, for at få vækket befolkningens givervilje, men pressens dækning har hidtil været politisk og handlet om Assad, Putin og Obama, siger kommunikationschefen med henvisning Syriens diktator og præsidenterne for henholdsvis Rusland og USA.

- Men denne her indsamling har lige pludselig åbnet folks øjne. Det er gået fra at handle om krigsofre til at handle om mennesker af kød og blod. Når det lykkes at gøre behovet for hjælp konkret, så vil folk gerne støtte.

Massiv dækning giver pote

Både Dansk Flygtningehjælp og Red Barnet vurderer, at DR og TV2s massive dækning i både tv, radio og på nettet i en hel uge også har gjort sit til at gøre indsamlingen til en succes; på trods af, at indsamlingens massive tilstedeværelse i starten vakte kritik på de sociale medier:

- Det er helt ekstraordinært, at DR og TV2 er gået sammen, og det gør, at det bliver en meget massiv appel til danskerne. Når tv sætter sig i spidsen, så er befolkningen klar til at støtte, og det vidner om, at der er et overskud i befolkningen, som man gerne vil bruge til at støtte. De 86 millioner er et rigtig, rigtig flot beløb, lyder det fra Claus Amundsen.

Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp er enig:

- Det er meget flot, at vi er oppe i det, jeg kalder for Danmarksindsamlings-gear med så kort et tilløb. Det er imponerende, at tv-stationernes folk har nået det her på 11 dage.