Dansk Flygtningehjælp: Der kommer ikke 20.000 flygtninge til Danmark i år

Regeringens forventede flygtningetal på 20.000 er for højt, og det skader debatten, siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

Regeringens forventede flygtningetal i år på 20.000 er skudt alt for højt, siger Dansk Flygtningehjælp. (Foto: © Scanpix, Bax Lindhardt)

Når regeringen siger, at der kommer 20.000 flygtninge til Danmark i år, så skyder de et godt stykke over målet.

Det siger generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, til DR Nyheder.

- Det endelige tal ender med at blive væsentligt lavere, siger han.

Knap 6.000 har fået asylsag behandlet

Tallet på 20.000 flygtninge er et såkaldt bruttotal - altså et forventet skøn over, hvor mange der kan ende med at komme. Men det reelle antal flygtninge er meget lavere.

I løbet af årets første ni måneder er der kommet 10.883 asylansøgere til Danmark. Kun 5.975 af dem har fået deres asylsag realitetsbehandlet og dermed fået vurderet, om de har ret til opholdstilladelse. Det viser tal fra Udlændingestyrelsen ifølge Berlingske.

Ud af dem, der får deres sag behandlet, ender cirka 1.800 personer med at få afslag. Det er altså under halvdelen af det samlede antal asylansøgere, der ender med at få ophold i Danmark.

- Men det har altid været mest interessant at tale om det største tal i den offentlige debat. Og det har været lidt plagsomt, for det var bedre at tale om det reelle tal - altså de, der ender med at få en opholdstilladelse i Danmark, siger Andreas Kamm.

Forkerte tal kan give forkerte løsninger

Regeringen har blandt andet brugt tallet på 20.000 forventede flygtninge til at argumentere for stramninger af asylreglerne, ligesom landets kommuner har råbt vagt i gevær over det store antal flygtninge, de skal tage finde boliger til ude i kommunerne.

Og det er problematisk, mener Andreas Kamm, for det kan påvirke måden, kommunerne vælger at prioritere deres knappe ressourcer på og måske vælger at bruge for mange penge på at finde boliger til flygtninge, der aldrig kommer.

- Hvis man skal finde løsninger på, hvor mange flygtninge der ender med at skulle blive i Danmark og skal ud i kommunerne og integreres, så er det skidt at bruge bruttotallet. Der er det vigtigt, at fakta er på på plads, så man får den rigtige løsning, siger han.

Han tør ikke skyde på, hvor mange flygtninge Danmark reelt kommer til at modtage i år, men anerkender dog, at nettotallet også er stigende i forhold til sidste år.

- Der er ingen, der kender de endelige tal. Men det er næppe 20.000, siger Andreas Kamm.

Sidste år modtog Danmark 7.557 asylansøgere. Heraf fik 3.889 opholdstilladelse.