Danmarks eneste adoptionsbureau giver endeligt op og overdrager opgaver til staten

Inden udgangen af måneden vil Danish International Adoption ikke længere stå for adoptionsopgaver i Danmark, lyder det i brev til minister.

Socialministeriet har suspenderet adoptioner fra de sidste fem lande, som DIA formidlede adoptioner fra. Et af landene var Indien, hvor billedet stammer fra. (Foto: © MANSI THAPLIYAL, RITZAU/SCANPIX)

Danmarks eneste adoptionsbureau har endegyldigt smidt håndklædet i ringen og lukker og slukker, inden måneden er omme.

Sådan lyder det i et brev fra Danish International Adoption (DIA), som i går blev sendt til blandt andre social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S).

Beskeden fra DIA kommer efter en lang række historier, der har belyst store problemer på adoptionsområdet i Danmark.

Tilbage i januar meddelte DIA, at bureauet ville stoppe med at formidle adoptioner fra udlandet til Danmark. Det skete, efter Socialministeriet havde suspenderet adoptioner fra de sidste fem lande, som DIA formidlede adoptioner fra.

Men dengang blev der ikke sat en dato for, hvornår bureauet ville lukke. Men det er der altså gjort nu.

- Situationen er nået til en fase, som kræver en klar og entydig løsning fra statens side. Vi vil derfor overdrage opgaven snarest og senest med udgangen af oktober 2024, så staten herefter får ansvaret, lyder det blandt andet i brevet fra DIA.

Beslutningen fra DIA's side sker med henvisning til både organisationens ansatte, adopterede og folk på venteliste til adoption.

Brevet er også sendt til Ankestyrelsen, Folketingets Socialudvalg samt foreningen Adoption og Samfund.

Fem børn mangler at bliver ført sammen med forældre

Sophie Hæstorp Andersen er "rigtig ked af", at adoptionsområdet befinder sig i den situation, som det nu er tilfældet. Hun har sat i værk, at Ankestyrelsen overtager DIA's arbejde for nu.

Men samtidig er det også for tidligt at sige, hvad der kommer til at ske med internationale adoptioner til Danmark længere ude i fremtiden, siger ministeren.

Sophie Hæstorp Andersen siger, man vil forsøge at få de fem børn til Danmark, som allerede er matchet med danske adoptivforældre. (Foto: © Ritzau/Scanpix)

- Jeg kan personligt godt se for mig, at der stadig er børn, som har behov for en familie, og at der er familier, som ansøger om at få børn.

- Men det er for tidligt at sige, om det også er muligt i fremtiden. Vi kan ikke have familier og adoptioner, hvor vi er i tvivl om, hvorvidt der for eksempel er sket menneskehandel.

Da Socialministeriet i januar suspenderede adoptioner fra de sidste fem lande, som DIA formidlede adoptioner fra, var der allerede blevet sat en stopper for adoptioner fra Sydafrika. Det skete i december sidste år efter mistanke om, at adoptionerne ikke foregik efter regler.

Det er særligt adoptioner herfra, som Ankestyrelsen lige nu undersøger nærmere, oplyser ministeren.

I november fik DIA hård kritik af Ankestyrelsen for håndtering af adoptioner fra Madagaskar. Advarslen handlede om, at ingen må tjene penge på adoptioner.

Fem match er ikke forenet

I januar var der lavet et match mellem 11 sydafrikanske børn og danske forældre. DIA meddelte dengang, at man ville følge disse sager til dørs, men det ender altså ikke med at være tilfældet.

Sophie Hæstorp Andersen oplyser, at der lige nu stadig er fem børn, som mangler at blive ført sammen med de forældre, de er blevet matchet med.

- Vi vil fortsat arbejde for, at forældrene også får det barn her til Danmark, hvis muligt, siger hun.

Men de danske forældre, som i fremtiden gerne vil adoptere, må for nu desværre væbne sig med tålmodighed. Lige nu er der 32 ansøgere på venteliste, fortæller ministeren.

- Det er for tidligt endnu at sige, hvad der sker for dem. Ankestyrelsen er generelt ved at se på den internationale adoption og vil herefter komme med anbefalinger til mig som minister.

Ekspert tror på genstart af adoptioner til Danmark

Klaus Josefsen, der er ekstern lektor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet og følger adoptionsområdet, tror på, at staten nu vil tage sig god tid til at overveje, hvem der skal stå for adoptioner herhjemme.

En løsning er ikke "lige rundt om hjørnet" de næste måneder eller halve år, vurderer han. For ham er det sandsynligt, at Ankestyrelsen også fremover vil være den myndighed, som kommer til at overtage arbejdet.

DRR-dokumentarserien 'Det store adoptionstyveri' viste blandt andet, at børn, der kom til Danmark fra Indien som adopterede primært i 1970'erne, blev adopteret mod deres biologiske forældres vilje. Billedet stammer fra et børnehjem i Indien. (Foto: © Ashwini Bhatia, Associated Press)

- Ankestyrelsen har jo en del erfaring med det her, så det ville være oplagt at pege på dem i første omgang.

Det kommer ikke bag på ham, at DIA nu endeligt har sagt stop, set i lyset af den seneste tids historier om bekymrende adoptionssager.

Netop på grund af disse historier – og andre historiske sager - mener Klaus Josefsen også, at det bør være staten, som fremover kommer til at varetage adoptionsformidlingen - og ikke private organisationer som DIA.

- Har vi med en statslig myndighed at gøre, så har vi for mig at se en langt højere sikkerhed for, at det foregår ordentligt. For da vil arbejdet i sidste ende være under Folketingets kontrol og under ministeransvar.

Mens ministeren ikke tør spå om fremtidens adoptioner, så mener Klaus Josefsen ikke, at det er slut med internationale adoptioner til Danmark.

- Det er jeg ret sikker på, at der vil komme. Vi har været vidne til nogle tragiske ting, men det betyder ikke, at det skal ende i al evighed, siger han.

- Jeg ser ikke, at man pludseligt åbner op for adoptioner fra alle lande igen. Det vil formentlig være en begrænset åbning til nogle ret sikre lande, hvor man har styr på tingene.

På DRTV kan du se DR-dokumentarserien 'Det store adoptionstyveri' om børn, der kom til Danmark fra Indien som adopterede primært i 1970'erne. De har med årene fundet ud af, at de blev bortadopteret mod deres biologiske forældres vilje.

Det store adoptionstyveri