Det skal være slut med PFAS i EU.
Det mener både Danmark, Tyskland, Nederlandene, Norge og Sverige, som i dag sammen har sendt et udkast til et EU-forbud mod PFAS-stoffer. Udkastet er sendt til EU’s kemikalieagentur.
Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
PFAS-forurening flere steder end først antaget
For et par år siden kom de giftige evighedskemikalier PFAS på alles læber, da en gruppe borgere i Korsør fik stofferne ind i kroppen efter at have spist kød fra en kogræsserforening. Køerne græssede på et område, der havde været udsat for brandslukningsskum, som indeholder PFAS-stoffer.
I græsprøver er der konstateret PFAS-forurening på 60 ud af 67 arealer, mens 9 ud af i alt 47 vandprøver også indeholder de sundhedsskadelige stoffer.
Det betyder ifølge Naturstyrelsen, at en række engarelaer tæt på kysterne kan være udsat for PFAS-forurening i en sådan grad, at enggræsset er uegnet til foder. Det har fået Fødevarestyrelsen til nu at ville vurdere, om fundene af PFAS-forureningerne giver anledning til at analysere de dyr, der har græsset på arealerne.
Stikprøverne er primært foretaget fra havet langs Vestkysten fra Skagen til grænsen og langs den sjællandske vestkyst fra Rørvig til Skælskør.
- Man skal ikke bilde sig ind, at PFAS bliver nemt at komme af med, for det bruges rigtig mange steder. Vi har at gøre med et meget omfangsrigt problem, som vi først nu begynder at kende omfanget og alvorsgraden af, siger miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.
Evighedskemikalier, der kan være kræftfremkaldende
Og PFAS-stoffer er ikke til at spøge med.
PFAS-stoffer kan nemlig være både hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Desuden mistænkes stofferne at kunne formindske reproduktionen og medføre ufrivillig abort hos kvinder. PFAS kan også medføre forhøjet kolesterol i blodet samt reducere fødselsvægten for nyfødte. Dog mener flere eksperter, at der generelt mangler viden på området.
Det er blandt andet de potentielle sundhedsmæssige risici, der bekymrer miljøministeren. Han kalder et fælles EU-forbud et vigtigt skridt.
- Det er ét af de initiativer, der skal til for at inddæmme og på sigt fjerne kilderne til forureningen, så vi trygt kan drikke vores vand og spise vores kød, lyder det.
Udkastet er ifølge Miljøministeriet det mest omfattende forbud for begrænsning af kemikalier nogensinde.
- Vi skriver direkte, at målet er at få en udfasningsplan for PFAS og et forbud mod PFAS alle de steder, hvor vi overhovedet kan. PFAS er grænseoverskridende og rammer altså den danske natur og i sidste ende danske forbrugere, hvis vi ikke får lavet et europæisk forbud, siger ministeren til DR.
Udkastet vil blive behandlet i Bruxelles den 7. februar, hvor fagfolk fra de fem lande vil præsentere en teknisk gennemgang af, hvad forbuddet indeholder.