I dag ser en ny international konvention mod matchfixing - aftalt spil i sportens verden - dagens lys.
For senere i dag mødes sportens ministre fra Europarådets 35 medlemslande i Schweiz for at forpligte sig selv og hinanden til at tage kampen op mod og kriminalisere matchfixing nationalt og i samarbejde med hinanden.
- Det er strålende. Det er et meget vigtigt skridt, siger en begejstret Morten Mølholm Hansen, der er udviklingschef i Danmarks Idrætsforbund (DIF).
Jelved: Angreb på sportens integritet
Og han er ikke ene om at mene, at den nye konvention er afgørende for sportens fremtid.
- Man kan jo sidde i Asien og spille på en kamp i Danmark. Derfor er vi nødt til at samarbejde bredt og internationalt, og der er Europarådet et godt sted at starte, siger Kulturminister Marianne Jelved (R), der er i Schweiz for at underskrive konventionen på Danmarks vegne.
- Det er meget værre end noget andet angreb på sportens integritet. Hvis man ikke kan regne med, at en kamp er en kamp, er der ingen interesse for sporten tilbage.
DIF: Matchfixing truer sporten mere end doping
- Der er ingen tvivl om, at matchfixing er en kæmpe udfordring for idrætten. Sandsynligvis større end den udfordring, doping har udgjort, mener udviklingschef Morten Mølholm Hansen.
DIF kalder sig for "dydsmønstre i Europa", men erkender, at kampen stadig er i sin indledende fase, og der derfor er god grund til fortsat at snørre støvlerne.
- Vi har allerede lavet en oplysningskampagne og en hotline. Men det er klart, det arbejde skal optrappes i den kommende tid. Specielt det med at oplyse og uddanne vores udøvere om de forfærdelige fælder, der er i matchfixing, er en vigtig opgave for DIF, siger Morten Mølholm Hansen.
Derfor vil DIF nu gå mere målrettet ud i de mest udsatte idrætsgrene som fodbold, tennis, håndbold og ishockey og snakke med spillerne om, hvad de skal passe på.
- Men selv om vi i Danmark er godt med, er det vigtigt, at de andre lande i Europa også kommer i gang med at tage kampen op mod matchfixing, da det her er et internationalt problem, siger Morten Mølholm Hansen, udviklingschef i DIF.
Danske anbefalinger mod matchfixing
I Danmark har en arbejdsgruppe under blandt andet Kulturministeriet, Skatteministeriet og Justitsministeriet arbejdet med anbefalinger til at sparke problemet med matchfixing helt ud af stadion. Det skriver Berlingske i dag.
Anbefalingerne er blandt andet at stramme bedrageriparagaffen, uddanne dommere og trænere bedre og etablere et tæt og langt mere formelt samarbejde mellem idrætsorganisationer og myndigheder, politi og spiludbydere.
Regeringen afventer dog stadig rapporten og Marianne Jelved afviser derfor at tage stilling til anbefalingerne.